Stokastik Osilatör (Stochastic Oscillator) nedir? Nasıl kullanılır?

Stokastik-Osilatör-Stochastic-Oscillator-nedir-Nasıl-kullanılır

Forex piyasalarında olmak üzere finansal enstrümanların yorumlanmasında birçok teknik analiz göstergelerinden yararlanılır. Bu göstergeler sayesinde yapılan işlemlerde daha karlı ve istikrarlı bir yol izlemek mümkündür. En çok kullanılan indikatörlerden bir tanesi olan “stokastik osilatör nedir?, stokastik osilatör nasıl yorumlanır?” gibi soruların cevabını yazımızda detaylıca anlatacağız.

Stokastik Osilatör Nedir?

İngilizcede Stochastic Oscillator olarak anılan indikatörümüz, Türkçeye Stokastik Osilatör olarak geçmiştir. Stochastic Oscillator, George Lane tarafından geliştirildi. Yayınlanmasının ardından en çok kullanılan indikatör haline geldi. Stokastik Osilatör nedir cevabını vermek gerekirse; gelecekteki fiyatların, önceki kapanış fiyatlarına yakın seviyelerden oluşacağını öngörerek teknik analiz yapılmasını sağlayan bir indikatördür.

Belirlenen periyotlar içerisinde, fiyatlar yükseliş eğilimindeyken, aynı periyodun geçmiş verilerindeki fiyatların, kapanış seviyelerinin yukarısına doğru kapatma eğiliminde olacağını gösterir.

Yine aynı şekilde, fiyatlar düşüş eğilimindeyken, aynı periyodun geçmiş verilerindeki fiyatların, kapanış fiyatlarına yakın bir seviyede olacağı öngörüsünde bulunmaktadır.

RSI göstergesinde olduğu gibi, 0-100 arasındaki seviyeler yorumlanarak tahminde bulunulur.

Stochastic Oscillator’ün Özellikleri

20 ile 80 fiyatların belirlenen aşırı alım ve aşırı satım bölgeleridir. Bu aralıktaki fiyatlamalar grafik üzerinde bazı çizgiler kullanılarak gösterilir. İlki %K çizgisi ve ikincisi %D çizgisidir

%K çizgisi; kesiksiz, düz bir çizgi halinde gösterilmektedir. Ana eğri olarak yavaşlatılmış %K eğrisi kullanılmaktadır.

%D çizgisi; kesik çizgi halinde gösterilmektedir. Daha çok sinyal çizgisi olarak anılmaktadır.

MT4 platformda hazır olarak %K zaman aralığı 5, yavaşlama 3, %D aralık 3 olarak seçilmiştir.

%K eğrisini aşağıdaki formül yardımı ile hesaplayabiliriz.

%K= 100 * (SGKF – ED) / (EY-ED)

Burada eğer periyod olarak son 5 günlük süreyi dikkate almış isek,

SGKF : Son günkü kapanış fiyatı

ED : Fiyatın son 5 gün içindeki en düşük değeri

EY : Fiyatın son 5 gün içindeki en yüksek değeri

%K eğrisinin belli bir periyod için hesaplanan hareketli ortalamasına Yavaşlatılmış %K eğrisi ise denir.

Yavaşlatılmış %K eğrisinin belli bir periyod için hareketli ortalamasına ise %D eğrisi denir.

Stochastic Oscillator Nasıl Yorumlanır?

En son günün kapanış fiyatı ve son 5 gün içindeki en yüksek değere daha yakınsa fiyatların yükseleceğine, tam tersi durumda fiyatların düşeceğini işaret eder.

Belirlenen zaman aralığı içinde takip edilen 80 değerinin üzerinde oluşan harekette, aşırı alımlar nedeniyle satışa dönebileceğini, 20’nin altındaki değerde ise aşırı satışlar nedeniyle Alış’a dönebileceğini gösterir.

Fiyat ve grafik üzerindeki uyumsuzluklar yine RSI’de olduğu gibi sinyal özelliği taşır. Örneğin fiyatlar yükselirken, gösterge düşüş yapıyorsa, fiyatlar trendin tersi yönde hareket edecek demektir.

Belirtilen zaman aralığında çok sayıda sinyal üreteceği ve yatay piyasada olumlu bir etki yaratmadığı için, göstergeyi bir süre takip edip kendimize göre en uygun zaman aralığını belirlemekte fayda vardır.

Aynı şekilde tüm piyasalarda teknik analiz yaparken, tek bir indikatöre bağlı kalınmamalı, birkaç göstergeden hareketin yönü hakkında sağlama yapılarak, temel faktörlerde atlanmadan veriler takip edilmelidir.