Warren Buffett kimdir?

Wall Street dediğimizde aklımıza ilk gelen, dünyanın en zengin ve başarılı insanlarından birisi olan Warren Buffett, daha küçük yaşlarından günümüze 90 senelik bir başarı hikayesi sunuyor. Yatırım, borsa, kusursuz iş yönetimi ve liderlik söz konusu olduğunda günümüzün en başarılı isimlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Bir yatırımcı doğuyor!

Warren Buffet, 30 Ağustos 1930 senesinde Nebreska’da dünyaya geldi. Daha 5 yaşındayken ticarete atılmıştır. Ticarete başlama hikayesi ise dedesiyle birlikte olmuştur. Dedesinin dükkanından aldığı 6’lı Coca Cola paketlerini 5 cent kar ile satmaya başladı. Bununla birlikte, gazete dağıtarak, kapı kapı dolaşıp sakız ve dergi satarak kendi çapında sermayesini oluşturdu. Daha küçük yaşlarında ticarete olan bu yatkınlığı ile beraber 11 yaşına geldiğinde ilk hisse senedini aldı.
11 yaşındayken kendine ve ablasına satın aldığı hisse senetleriyle üniversite çağına geldiğinde 9.800 dolar bir birikim elde etmişti. Üniversitede aldığı yatırımcılık ve finans eğitimleriyle GEICO sigorta isimli şirkette ücretsiz bile olsa çalışarak tecrübelenmek istedi fakat GEICO kabul etmedi. Bunun üzerine memleketi Omaha, Nebreska’ya dönerek eğitimlerine devam etti ve yatırımcılıktan asla vazgeçmedi.
Buffett, memleketine dönerek burada babasının aracılık firması olan Buffett-Falk Co.’da çalışmaya başladı. Üç yıl boyunca da burada çalışmaya devam etti.

Kariyer basamaklarını atlıyor.

Babasının firmasında çalışırken, kendisi de bir çalışan olan Susan Thompson’la evlendi. Evliliği devam ederken ve 3 çocuğa sahip olmuşken kirası 65 dolar olan bir evde yaşıyordu. Evliliğindeki krizler ve standart bile sayılmayacak bir gelire sahipken 31 bin dolara şuan halen yaşadığı evi satın aldı.
Evliliğinde problemler olsa da 2004 yılında eşini kaybedene kadar bu evliliği sürdürdü. Eşinin ölümü sonrasında Astrid Menks ile evlendi.


Seneler 1954 yılını gösterdiğinde öncesinde onu reddeden ve hatta New York piyasasında iş yapmasından kaçınmasını tavsiye eden Ben Graham’dan bir iş telifi aldı. Bu iş teklifini hemen değerlendiren Buffet, Graham ile Newman Corp.’ta analist olarak 2 yıl çalıştı ve günümüz parasıyla yılda 105 bin dolar kazandı.
Ben Graham ile ortaklığı 2 sene sonra bitince geri dönerek Buffett Partnership Ltd. şirketini kurdu.

Seneler 1950lerin sonunu gösterdiğinde Warren Buffett kazandığı paraları katlayarak henüz 32 yaşındayken milyoner olmuştu. Kurduğu 7 farklı ortaklık ve yaptığı yatırımlarla kısa zamanda yüksek sayılır bir birikime ulaşmıştı.

Kurulan 7’den fazla ortaklık ve bunun getirdiği şirket yönetiminin sonucunda 1962 yılında Buffett bütün ortaklıklarını tek bir çatı altında birleştirme kararı aldı. Berkshire Hathaway adında bir tekstil firmasına yatırım yapar. 1960’ların başlarında Berkshire Hathaway hisseleri satın almaya başlar ve en sonunda firmanın bütün kontrolü ona geçer. 1964 yılında hisse fiyatı sadece 80 dolarken bugün şirket en yüksek hisse bedeline sahiptir. 20 Ağustos 2021 itibariyle şirketin 1 adet hisse fiyatı 430,400 dolardır
Kurulduğu yılda bir tekstil firması olan Berkshire Hathaway 1960’ların sonrasında tekstil firmasından sigorta firması haline geldi. Böylece Buffet sigortacılığa adım atmış oldu. Yıllarca eğitimini seçkin okul ve kurslarda bu iş üzerinde alan Buffett’ın bu sektöre geçiş yapması sürpriz olmamalı.
Yıllar bu ve bunun gibi yatırım ve şirket yönetiminde inovatif ve akıllı adımlarla geçerken, Warren Buffett servetini de günden güne katlıyordu.

1970’li yılarda artmaya devam eden serveti 1980’li yıllara geldiğinde yüksek artış yaşamıştı. 80’li yıllar Warren Buffett için altın yıllar olmuştu ve şirketin hisseleri her geçen yıl kendini ikiye üçe katlıyordu.
Bazıları saç stilleri, tozlukları ve neon kıyafetleriyle hava atarken Buffett para kazanıyordu. 1982’de Buffett’ın net serveti 376 milyon dolardı. 1983 yılında ise 620 milyon dolara kadar yükseldi.

1986’da 56 yaşındayken ise Buffett Berkshire Hathaway’den aldığı 50 bin dolarlık mütevazı maaşına rağmen milyarder oldu.


1998 yılında hayatının en iyi yatırımını yaparak Cola Cola’dan %7’lik hisse aldı. (Üst kısımlardan tanıdık geldi değil mi?) Buffett ekonomik buhrandan bir yıl sonra yani 1988 yılında bir bağımlı gibi Coca-Cola şirketinin hisselerini satın almaya başladı. Coca-Cola’nın yöneticisi olan eski komşusu kendisinin şirkete ve şirket hisselerine olan yoğun ilgisini fark etmekte gecikmedi. Satın alım işlemlerini ve hesap hareketlerini araştırdığında ise işlemlerin şehrin batı bölgesinde bir yerlerden-Warren’ın yaşadığı bölgede gerçekleştiğini gördü.


Yapsa yapsa Buffett yapar diye düşünüp ona durumu söyleyince Warren suçlu olduğunu söyledi ve kendisinden yasal sınır olan %5 eşiğine ulaşıncaya kadar bu sırrı ifşa etmemesi gerektiğini rica etti. Birkaç ay içerisinde Berkshire şirketin %7’sine, yani tam olarak 1.02 milyar dolar değerindeki hisse senetlerine sahip durumuna gelmişti. Üç yıl içinde ise Buffett’ın Coca-Cola hisseleri Berkshire’ın toplam değerinden çok daha yüksek meblağda bir piyasa değerine sahip olacaktı.

Takvimler 2008’i gösterdiğinde Buffett 62 milyar dolarlık servetiyle Forbes tarafından dünyanın en zengini seçildi ve 13 yıldır zirveyi kaptırmayan Bill Gates’i ikinci sıraya attı. Sonraki yıl Bill Gates tekrar bir numaraya yerleşti ve Buffett ikinci sıraya geriledi.

Hayırsever bir kişilik

Buffett halen il satın aldığı evde oturuyor, bir cep telefonu dahi yok ve toplu taşıma kullanıyor. Bu sadeliği ve mütevazi yaşantısı adete onun markası haline geldi. Fakat bu demek değildir ki Buffett pinti bir insan.

2016 yılında Berkshire Hathaway’in 2.86 milyar dolarlık hisselerini Bill ve Melinde Gates Vakfı dahil birçok derneğe bağışladı. Bu bağışla birlikte ömrü boyunca yaptığı bağışlar 28.5 milyar dolara ulaştı. Buna ek olarak arkadaşı milyarder Bill Gates ile Hayırseverlik Yemini’ni ortaya çıkarıp imzalayarak servetlerinin en az yarısını bağışlamayı kabul ettiler.

Günümüzde Warren Buffett

Bugün 80 milyar doları aşkın servetiyle birlikte dünyanın en zengin isimlerinden birisi olan Warren Buffett başarılı bir iş adamı olmasının yanı sıra cömertliği, hayırseverliği ve mütevazi yaşam tarzı ile de insanların ve yatırımcıların ilgi odağı halindedir.

Oturduğu ev, hayat tarzı itibariyle mütevazi oluşu, borsa ve yatırım konularındaki dahiliği, başarısızlıklara ve zorluklara asla yenilmeyen kişilikli ve arkadaş çevresince cömert birisi olarak tanımlanan Buffett, dünya tarihine adını altın harflerle kazımasıyla birlikte aynı zamanda hiç şüphesiz ki hayırsever bir kişilik olarak anılacaktır.