Marjin nedir? Margin Call nedir?

Marjin tam anlamıyla kaldıraçlı bir işlemi gerçekleştirmek için yatırılması gereken teminat miktarını tanımlar. İşlem için gerekli olan teminat miktarını ürün fiyatı, işlem miktarı ve kaldıraç oranı belirlemektedir.

Teminat miktarının formülü aşağıdaki gibidir:

Gerekli teminat miktarı= ürün fiyatı*işlem miktarı
                                                           ————-
                                                           Kaldıraç oranı


İşlem miktarında 1 lot 100.000$ dolar değerindedir. Örneğin 0,2 lotluk açılan bir işlem 20.000 dolarlık kontrat büyüklüğüne tekabül eder.

İşlem miktarında 1 lot, 100.000’lik kontrat büyüklüğünü ifade eder. Örneğin 0,2 lotluk açılan bir işlem, 20.000 kontrat büyüklüğüne tekabül eder.

Daha iyi açıklamak adına örneğin, EURUSD paritesinde 1,1900 fiyat seviyesinden 1/10 kaldıraç oranıyla 0,20 lotluk işlem yapıldığında gerekli teminat miktarı şu şekildedir:

Gerekli teminat miktarı= 1,1900*0,2*100000
                                            ——————————  = 2380$
                                                           10

Margin Call (Teminat Çağrısı)

Yapılan işlemlerde dayanak varlığın işlem yönüne ters hareketi olduğunda pozisyon zarara geçer. Pozisyondaki zarar sebebiyle pozisyon başına gereken teminatta azalma görülür. Teminat seviyesinin yüzde 75’in altına düştüğü durumlarda margin call yapılır. Teminat tamamlanma çağrısı gereceğince teminatın tamamlanması gerekir. Bu çağrı bir uyarı niteliğinde olup, bundan sonraki aşama stop out aşamasıdır. Teminat miktarı yüzde 50 ve altına düşüş yaparsa pozisyon otomatik olarak kapanır.