Forex portföy yönetimi nasıl yapılır?

1- Para Yönetimi: 

Para yönetimi, yatırımcı açısından en önemli noktalardan bir tanesidir. Hesabınızın ne kadarını riske atabilirsiniz. İlk kurallardan biri hesabınızdaki para miktarının %2-%5’inden fazlasını riske etmemenizdir. Ancak para yönetimi için başka kurallar da mevcuttur. Özellikle hata yapma olasılığı nispeten daha yüksek olan yatırımcılar için temkinli yaklaşım uzun süreli başarıyı da beraberinden getirecektir.

2-Oynaklık (volatilite):

Piyasadaki fiyat hareketleri çok kısa sürede çok yüksek oranlarda değişiklik gösterebilir. Zaman zaman döviz çifti belirli bir süre yatay hareket edebilir. Özellikle piyasaya yeni ve büyük bir bilgi akışı olduğunda -iyi ya da kötü- piyasa hareketleri çok hızlanabilir. Bu tarz durumlarda pozisyonunuzu minimuma yakın düzeyde tutmanız çok önemlidir. Riski kontrol altına almanız daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Unutmayın ki yüksek kaldıraç ile beraber yüksek oynaklık size büyük tutarda kazançlar sağlayabilirken yine aynı şekilde yüksek kayıplarda yaşatabilir.

3-Karar aşaması: 

Pozisyonu açmadan önce yaptığınız büyün planlamanın temelinde; mümkün olduğunca rasyonel karar verebilmek olmalıdır. Yine de yanılma olasılığımızı göz ardı etmemek gerek bu yüzden uygun stop loss seviyelerini pozisyona girmeden önce belirlemiş olmamız gerekir. Bu seviye tolere edebileceğimiz kayıp oranı ve pozisyonumuzun büyüklüğü ile doğrudan bağlantılı bir durumdur.