Borsada Emir Sırası Nedir?

Trade Kulübü - Borsada Emir Sırası

Borsada Emir Sırası Nedir?

Borsada emir sırası nedir sorusu; piyasadan kazanç elde etmek isteyen ve kârlı işlemler gerçekleştirmek isteyen yatırımcıların gerçekleştireceği aksiyonlar, farklı emir türleri ile ifade edilebilir. Piyasalarda herhangi bir işlem gerçekleştirmek için verilen bu emir tipleri, borsada yapılan direktiflerdir. Gerçekleştirilen bu emirler, kurum ve kuruluşlar aracılığıyla piyasalara iletilir. İletilen emirler sonucunda borsa işlemleri sıraya alınarak gerçekleştirilir. Borsada işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için işleme alınması gerekir. Peki, borsada emirler ne zaman işleme girer?

Her piyasanın ve yatırımın kendisine göre şartları ve koşulları olduğu gibi borsa piyasasının da kendine has kuralları vardır. Kıymetli evrak ve malların alış ve satış prosedürlerin gerçekleştiği borsa piyasasında bir aksiyon alabilmek için emir gerçekleştirilmesi gerekir. Yani piyasada alım veya satım işlemi yapılacaksa bu işlem doğrultusunda emir talebi verilmesi gerekir. İşlemin gerçekleşmesi için verilen emirlerin, alış emrine karşılık satım emrinin mevcut olması ve fiyatlarının da birbirini karşılaması gerekir.

Trade Kulübü - Borsada Emir Sırası
Trade Kulübü – Borsada Emir Sırası

Emir Sırası Nedir?

Piyasaların açılımından önce açılış emri toplanır ve bu emirler doğrultusunda sürekli işlemlerde uygulanacak fiyatlar belirlenir. Borsada kullanılan emirlerin şartları ve kuralları vardır. Emirler sürekli müzayede yöntemi ile eşleşir. Uluslararası Tahvil Pazarı’nda iki zıt emrin eşleşebilmesi için alımda en yüksek fiyat sırasında da en düşük fiyatlı emirlere öncelik tanınır. Aynı fiyattan belirtilmiş olan emirlerde de zaman önceliği uygulanır. Fiyat eşitliğinin olmadığı şartlarda ise sistemde önce var olan emrin fiyatı işlem fiyatı olarak tanımlanır.

Borsa piyasasında emir, girildiği gün içinde geçerliliğini korur. Borsa içerisinde verilen emir gün sonuna kadar gerçekleşmez ise işlem sistemi tarafından otomatik olarak emri iptal etmektedir. Borsada ertesi güne emir verme gibi ayrı bir işlem seçeneği bulunmasa da borsa kapandıktan sonra gerçekleştirilen emirler bir sonraki iş gününe kadar bekleyen emir olarak hesapta durumunu korur ve borsa açıldığında işlem görmeye başlar. İşlem tipleri genel olarak anlık emir ve bekleyen emir olarak iki kategoriye ayrılır. Anlık emirler piyasadaki fiyat üstünden hareket eder. Bekleyen emirler ise yatırımcı tarafından belirtilen fiyat seviyesine geldiğinde harekete geçer. Borsada bekleyen emirleri görme için çeşitli analiz araçlarından faydalanabilir.

Daha Fazla Bilgi Sahibi Olmak İçin Tıklayın!