Banka Kırmızı Çizgi Nedir?

Trade Kulübü - Banka Kırmızı Çizgi

Banka Kırmızı Çizgi Nedir?

Banka kırmızı çizgi nedir? Bankalarda kırmızı çizgi kim tarafından belirlenir? Banka kırmızı çizgi sonrası neler olur? Kırmızı çizgiye dair bütün bilgileri bu makalemizin içinde bulabilirsiniz.

Kırmızı çizgi nedir? Bu soru toplum içinde sürekli merak edilir. Çünkü bankaların kırmızı çizgi listesinde kimse bulunmak istemiyor. Bu yüzden de insanlar ilk önceliği iyice araştırıp buna göre hareket etmek istiyorlar.

Günümüzde bankacılık faaliyet işlemleri belirli bir kanun ya da kural ve şartlar çerçevesinde gerçekleşiyor. Bankacılık denetleme kurumu tüm bankacılık faaliyetlerindeki kuralları belirlemektedir. Bu bankacılık kuralları içinde ise; kırmızı çizgi listesi yer almaktadır. Bankalar müşteriler ile geri ödenmesi şartıyla finans işlemlerini gerçekleştirir. Öncesinden müşteriler ile ödeme planları hazırlarlar. Müşteri ile banka karşılıklı olarak anlaşmaya varıldığında ise finans işlemleri bankalar tarafından gerçekleşir.

Müşteriler bazen ödeme işlemlerini sağlayamazlar. Böyle bir durumda banka müşteriye 90 gün ödemesi için zaman verir. 90 gün sonunda halen daha müşteri yeteri kadar ödemeyi gerçekleştirmez ise; bankalar hukuki süreç başlanması için başvuruda bulunurlar. Bu süreç esnasında müşteriye bir hafta daha ödeme zamanı verilir. Bir hafta sonra müşteri ödeme yapmaz ise; bankanın müşterisi kırmızı çizgi listesinde yerini alır.

Tüm bu periyotta müşteriye sürekli olarak ödeme zamanı için kolaylıklar sunuluyor. Bu yüzden de bankacılık denetleme kurumu belli bir süre sonra müşteriyi kırmızı listeye mecburiyetinde kalıyor. Çünkü müşteri en başta anlaştığı kuralların gerekliliğini yerine getirmemiştir.

Trade Kulübü - Banka Kırmızı Çizgi
Trade Kulübü – Banka Kırmızı Çizgi

Banka Kırmızı Çizgi Sonrası Neler Oluyor?

Birçok insanın şu dönemlerde korktuğu şeylerden birisi de banka kırmızı çizgi listesinde yer almak oluyor. Çünkü kırmızı çizgi listesinde pek çok kişi yer bulunmak istemez. Bu yüzden de anlaşmaya varılmadan önce ödeme zaman dilimlerine müşteriler oldukça dikkatli davranması gerekir.

Günümüzde kırmızı çizgide yer alan pek çok müşteri bulunuyor. Peki, banka kırmızı çizgi listesinde yer aldıktan sonra neler oluyor? Müşteriler kırmızı çizgiye girdikten sonraki önündeki 5 yıl boyunca bankacılık işlemlerinden faydalanamama cezası oluyor. Bu kuralı bankacılık denetleme kurumu belirlemiştir. Bankalar bu işlemleri gerçekleştirmekle yükümlüdür. 5 yıl boyunca bankacılık işlemlerinden uzakta kalan kişiler cezasının süresini doldurduktan sonra tekrar bankacılık işlemlerinden ilk başta kısıtlı bir şekilde sonrasında ise düzenli hareket ve işleyişine göre tamamından faydalanabilir.

Daha Fazla Bilgi Sahibi Olmak İçin Tıklayın!