Yaraya merhem: İz süren stop

Yaraya merhem: İz süren stop

İz süren stopun en fazla kullanıldığı indikatörler hareketli ortalamalardır. Özellikle 20 günlük hareketli ortalama, yükseliş veya düşüş trendlerinde önemli direnç ya da destek noktası olur.

Hareketli ortalamaları kullanarak iz süren stop kullanmak isterseniz yatırım yaptığınız ürünün fiyatı 20 günlük hareketli ortalama üzerinde olduğu sürece piyasada olmaya devam edebilirsiniz.

Fiyatlar 20 günlük ortalamanın altında kapanış yaparsa pozisyonunuzu kapatır, ilgili ürünün satışını yapabilirsiniz.


Örneklendirecek olursak; fiyatı 20 liradan aldığınız ürün için 19 TL stop noktanız olsun. Hisse alımından sonra beklemeye başlıyorsunuz. Fiyatlar saatlik olarak değişiyor ve 24 TL’ye kadar yükseliyor bu durumda kar sizin için yeterli mi? Hissenin 20 günlük ortalamasına baktığınızda, fiyatın yükselmesiyle hareketli ortalama rakamları da yükselecektir. Ürünün fiyatı 100 TL’yi görse de siz bu trend içerisinde olacaksınız.

Önceki Mumun En Düşük Değerini Takip Edin

İz süren stoplarda kullanılan diğer yöntem ise, bir önceki mumun en düşük değeridir. Takip ettiğiniz ürünün fiyatı önceki günün en düşük değerinin altında bir kapanış yaparsa pozisyon kapatılır.

Traderlar tarafından fazla tercih edilmeyen önceki muma göre takip sistemi, genelde günlük ya da seanslık alım satım yapan yatırımcılar tarafından kullanılır. Örneklendirecek olursak; bir ürünü 20 TL’den satın aldınız. Fiyatlar yükselmeye başladı 26 TL’ye yükseldi. Bu durumda bir önceki gün görülen en düşük değer sizin stop noktanız olmalıdır.

İz Süren Stop Kullanmanın Avantajları

Küçük yatırımcıların paralarının değerini korumak, enflasyona karşı alım gücünü savunmak için çeşitli yatırımlara yönelirler. Fakat kimi zaman kumara dönen bu yatırımlar büyük kayıplara neden olmaktadır.

İz süren stop küçük yatırımcının yükseliş trendine katılmasını, kazancını artırmasını sağlar.

Yükseliş trendinde kazanmaya devam edilir.

Tepeden olmasa da yüksek karla satış yapılır.

Olası tuzaklar engellenmiş olur.

İz süren stoplar olası boğa ya da ayı tuzaklarından da korunmanıza yardımcı olur.