Nokta ve şekil grafiği sabit zaman aralıklarındaki fiyat hareketlerini soldan sağa doğru çizmediğinden ve işlem hacmini de göstermediğinden dolayı diğer grafik türlerinden tamamen farklı bir grafik türüdür. Geçmişi 1880’li yıllara kadar dayanan nokta ve şekil grafiği, tek bir dikey sütundan tek yönlü fiyat hareketlini çizer ve fiyat yön değiştirdiğinde bir sonraki sütuna geçer. Bununla birlikte; fiyat seviyelerindeki yükselişleri dikey sütün üzerine “x” çizerek, düşüşlerde ise “o” çizerek gösterir.
Nokta ve şekil grafiğinde fiyat seviyesindeki her yükseliş veya düşüş için grafik üstünde bir x ya da o çizilmez. Bunun yerine çizimin yapılabilmesi için yükselişin veya düşüşün kutu boyutu adı verilen miktarda olması gerekmektedir. Bu kutu boyutu, fiyatların hareketinin yönüne bağlı olarak grafiğe başka bir x veya o eklemeden önce fiyatın, miktar olarak ne kadar hareket etmesi gerektiğini belirler. Örneklendirecek olursak kutu boyutu 15 olarak ayarlanırsa, bir sonraki x ya da o çizilmeden önce fiyat bir önceki kutunun 15 puan üzerine taşınması gerekmektedir. 15’in altındaki hareketleri yok sayar. Bu nedenle, durgun piyasa koşullarında çok az grafik oluşurken, volatilitesi yüksek piyasa koşullarında önemli miktarda grafik oluşabilir.
Ayrıca, bir terse dönme olarak kabul edilmeden önce kaç tane kutunun gidişatın tersi yönünde oluşması gerektiğini belirleyen bir kutu terse dönme miktarına sahiptir. Buna göre, fiyatın terse döndüğü görüldüğünde yeni bir sütun başlatılır. Örneğin, 3 kutunun terse dönmesi gerekliliği durumunda bunun bir ters dönme olarak kabul edilmesi için fiyatın mevcut fiyatın gidişatının tersine 3 kutu hareket etmesi gerekmektedir. Bununla birlikte eğer her kutu 15 puanı temsil ediyorsa, fiyatın mevcut fiyatın tersine 45 puan hareket etmesi gerekmektedir.
Bazı yatırımcılar, nokta ve şekil grafiklerinin net bir destek ve direnç seviyeleri ve trend çizgileri sunmasından ötürü, pozisyonlara doğru giriş ve çıkış sinyalleri veren en iyi grafik türü olduğunu iddia ediyor. Nokta ve şekil grafikleri aynı zamanda dayanak, fincan tabağı ve V taban gibi kendi grafik formasyonlarına sahiptir.