Kısa(Short) pozisyon nedir?

Kısa(Short) pozisyon nedir?

Kısa pozisyon, ya da diğer adıyla shorting fiyatların düşmesini bekleyen  bazı yatırımcıların kullandığı bir stratejidir ve düşüş eğilimlidir.

Kısa pozisyon yatırım yapan bir yatırımcı, bir varlığı ileri bir tarihte daha ucuza geri almak için sahip olmadan başka bir partiye satar. Satış fiyatı ve alış fiyatı arasındaki fark,pozisyondan alınan karı belirlemektedir.

Bunun tersine, uzun pozisyon ya da diğer adıysa long bir yatırımcının satın aldığı bir varlığı bir süre elinde tutup sonrasında satmasıdır.

Eğer varlığın fiyatı artarsa ve yatırımcı daha yüksek bir fiyatta pozisyonu kapatırsa çıkarsa zarar etmiş olur. Kısa pozisyonun riski teorik olarak sınırsızdır. Çünkü fiyatlar süresiz olarak yükselebilir. Fakat kısa pozisyonun kazancı satış fiyatıyla limitli durumdadır.

Kısa Pozisyon Yatırım Nasıl Yapılır?

Hisseler gibi anında teslim gerektiren varlıklara yönelik kısa pozisyonlar satıcının varlığı alıcıya satabilmek için hisse ödünç alınması gerekir. Hisselerde kısa pozisyon yapabilmek için komisyoncular genelde hisseleri kısa pozisyon satışlarına onay verilmiş kredi hesaplarına yönelik borçlarla kullanır hale getirmektedir. Kredi hesapları teminat gerektirmektedir işlem ücreti ile faiz ödemesi isteyebilir.

Komisyoncular bazen sahip oldukları hisseleri kısa pozisyon satıcılarına ödünç verir. Fakat genelde komisyoncular emeklilik fonları, yatırım fonları ya da diğer büyük hisse sahipleri gibi üçüncü parti hisse ödünç vericilerle anlaşma yapmaktadır.

Satıcı hisselere komisyon yoluyla ulaşabileceğini belirledikten son hisseyi alıcılara satar. Alıcı artık hissenin yeni sahibidir. Fakat satıcı şimdi ödünç aldığı hissenin yerine açık piyasada alacağı hisseyi tekrar koymak zorundadır.

Satıcı hisseleri gelecekte daha düşük bir fiyattan almayı ummaktadır fakat fiyat hareketi ne yönde olursa olsun nihayetinde komisyondan ödünç aldığı hisselerin yerine yenilerini koyması gerekmektedir. Satıcı daha yüksek ya da düşük bir fiyattan kısa pozisyonu kapattığında ödünç alınan hisselerin yerine yenileri koyulur ve satıcı borç için komisyoncuya yapması gereken işlem ücretini ya da faiz ödemelerini yaptıktan sonra pozisyondan ettiği kar ya da zararı paraya çevirir.

Pratikte Kısa Pozisyon

Örneklendirecek olursak XYZ hissesi 100 dolardan işlem görmektedir. A yatırımcı fiyatın 90 dolara düşmesini beklemektedir. A yatırımcısı komisyoncusundan bir XYZ hissesi ödünç alır. Ve B yatırımcına satar. Bir sonraki hafta XYZ hissesinin fiyatı 90 dolara düşer ve A yatırımcısı hisseyi 10 dolarlık bir karla satın alır. A’nın satın aldığı XYZ hissesi ödünç aldığı hissenin yerine konulmak için komisyoncuya teslim ediliyor ve A borç için gerekli işlem ücreti ve faiz ödemelerini gerçekleştirir.

Bir vadeli işlem ya da opsiyon sözleşmesi için kısa pozisyonun mekanikleri çok daha basittir. Bunun en büyük nedeni sözleşme, ileri bir tarihte yapılacak teslime yönelik bir anlaşmadır türüdür. Bununla birlikte pozisyon sözleşme son tarihine kadar tutulmadığı sürece satıcının varlığı satmadan önce ödünç almasına ihtiyaç yoktur. Fakat bir yatırımcı son tarihin ardından hala kısa pozisyondaysa, varlığı hemen teslim için açık spot piyasalarından satın almalıdır. Örneklendirecek olursak altın emtiası için Eylül son tarihli sözleşme Temmuz ayında 100 dolardan işlem görüyor. Bir yatırımcı ise sözleşmenin vadesi Eylül’de dolamadan önce fiyatın 90 dolara ineceğini öngörüyor. Yatırımcı sözleşmeyi satıyor fakat Eylül’e kadar emtiayı teslim etmek zorunda değil Ağustos ayında bir sözleşmeyi 90 dolardan satın alıp 10 dolar kar elde ediyor. Pozisyonu artık kısa ya da uzun değil düz; altın emtiasını teslim almak ya da teslim etmek içinde herhangi bir sözleşmeyle de yükümlü kalmıyor.