Arbitraj nedir? Nasıl çalışır? Arbitraj garanti kazanç mı?

Arbitraj nedir?

Arbitaj, farklı piyasalardaki fiyat farklarından faydalanan, çoğunlukla düşük riskli alım ve satım stratejisidir. Bunun için çoğu zaman, aynı varlık farklı borsalarda alınıp satılır. Teorik olarak arbitaj birçok fırsat kapısı açar. Bu yaklaşım, alım satım dünyasında oldukça kullanılan bir stratejidir. Genellikle büyük aracı kurumlar tarafından tercih edilen yöntemdir.

Yaptığınız alım satımın karlı olacağı kesin olsaydı? Bu işlem neye benzerdi? Bununla birlikte bir alım satım gerçekleştirmeden önce bile buradan bir kar elde edeceğimizi bilirdik. Böyle bir avantaja sahip olan herkes, artık işe yaramaz duruma gelinceye kadar bu avantajdan faydalanırdı.

Kar garantisi olmasa da, arbitraj alım satımı bu duruma en yakın stratejidir. Alım sayım yapanlar, bu tip işlemlere girme fırsatı yakalamak için çılgın bir rekabetin içindedir. Tam da bu yüzden, arbitraj alım satımındaki karlar genellikle çok düşüktür. İşlem başına hız ve işlem hacmine büyük oranda dayanır. Arbitraj alım satımlarının büyük kısmının yüksek hızda alım satım şirketleri tarafından geliştirilmiş özel algoritmalar tarafından yapılmasının asıl nedeni budur.

Arbitraj alım satımı nedir?

Arbitraj alım satımı, bir varlığı eş zamanlı olarak bir piyasadan alıp, diğerinde satarak kar elde etmeyi amaçlayan bir alım satım stratejisidir. Bu işlem genellikle, aynı varlığın işlem gördüğü farklı borsalarda yapılır. Bu finansal araçların arasındaki fiyat farklı teoride sıfır olmadır. Çünkü işlem gören varlıklar tamamen aynıdır.

Arbitraj alım ve satımı yapan kişiler karşısındaki zorluk sadece bu fiyat farklarını bulmak değil, aynı zamanda bu farklar üzerinden hızlıca işlem yapabilmektir. Diğer kişilerin de bu fiyat farkını görmesi olası olduğundan, kar elde etmek için zaman aralığı çok kısadır.


Arbitraj alım satımları genellikle düşük riskli olduğundan dolayı getirileri de çoğu zaman düşüktür. Bu da arbitraj alım satımı yapanların hem hızlı davranması hem de dişe dokunur bir kazanç elde etmek için büyük bir işlem hacmine sahip olmaları gerekmektedir.

Arbitraj alım satımı türleri

Dünyanın farklı yerlerinde bulunan ve farklı piyasaları kullanan kişilerin faydalandığı birçok farklı arbitraj stratejisi türü vardır. Fakat arbitraj kullanımı kripto paralarda daha yaygın durumdadır.

Borsa arbitrajı

Fonlama oranı arbitrajı

Üçgen arbitraj

Arbitraj alım satımının riskleri neler?

Arbitraj alım satımı düşük riskli olarak kabul edilse de bu durum hiç risk olmadığı anlamına gelmez. Risk olamadan ödül de olmaz, arbitraj alım satımı da bu konuda bir istisnai durum değildir.

Arbitraj alım satımındaki en büyük risk durumu uygulamaya koyma riskidir. Bu durum siz daha işlemi sonlandıramadan hemen önce fiyat farklarının kapanması ve sıfır ya da negatif getiri elde etmeniz halinde yaşanır. Fiyat kayması, uygulamaya yavaş koyma, normalin dışındaki yüksek işlem ücretleri, volatilitedeki ani bir artış ve benzeri nedenlerden kaynaklanabilir.

Arbitraj alım satımındaki bir diğer risk ise likidite riskidir. Arbitrajınızı tamamlamak içi girmeniz ve çıkmanız gereken piyasalarda yeteri kadar likidite olmadığında yaşanır. Vadeli işlem sözleşmesi gibi kaldıraçlı işlemleri kullanarak alım satım yapıyorsanız ve işlem tahmin ettiğiniz yönün aksinde ilerlerse bir marjin çağrısı da alabilirsiniz. Bu yüzden uygun risk yönetimi yapmak çok önemlidir.

Arbitraj alım satımından faydalanabilmek, aslında kripto para alım satımı yapanlar için harika bir fırsattır. Bu tip stratejileri kullanmak için yeteri kadar sermayenizin bulunması ve hızlı olmanızla birlikte kısa sürede düşük riskli ve karlı işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

Arbitraj alım satımının getirdiği riskleri göz ardı etmemelisiniz. Arbitraj alım satımı “risksiz kar” ya da “garantili kar” izlenimi verse de aslında bu stratejiyi kullanan herkesin tetikte olmasına neden olacak kadar risk söz konusudur.