Borsa hesabı nasıl açılır? Borsada işlem nasıl yapılır?

Borsa hesabı nasıl açılır? Borsada işlem nasıl yapılır?

Sosyal medyada gezinirken borsanın rekor tazelediğine dair bir haber görüyorsunuz. Arkadaşlarınız hisseyi alıp satarak elde ettiği kardan ya da zarardan bahsediyor. Ve haliyle sizin de aklınızda Borsa hesabı nasıl açılır? ya da Borsada nasıl yatırım yapılır? gibi sorular ardı ardına sıralanmaya başlıyor.

Eskiden borsa hesabı açmak ve borsada yatırım yapmak kolay değildi. Fakat günümüzde, borsada işlem yapmak gerçekten çok kolay peki borsada hesap nasıl açılır? Öncelikle borsanın ne olduğuna bakalım.

Borsa Nedir?

20. Yüzyılın, hatta içinde bulunduğumuz yüzyılın şu ana kadar en çok bilinen ve en başarılı borsacılarından bir tanesi olan Warren Buffett’in tabiriyle şirketler birer “ticari inek” çünkü her şirket kendince farklı süt veriyor. Parayla satın aldığımız her ne varsa, bunların çoğunluğunu şirketler üretip satıyor. Peki bu şirketlere ortak olmak istersek ne yapmamız gerek?

Daha iyi açıklamak gerekirse; borsa, şirket hisse senetlerinin ve daha fazlasının alınıp-satılabildiği günümüzün modern ve devasa pazarlarındandır.

Borsa hesabı nasıl açılır?

Borsa İstanbul sayesinde, doğrudan ya da dolaylı yoldan paydaşı olduğunuz ve şimdilerde sayıları 450’yi aşmış olan halka açık şirketin, hisse senetlerine yatırım yapabilirsiniz.

Bir borsa hesabı açmak için öncelikle SPK tarafından yetkilendirilmiş bir yatırım kuruluşuna ya da eksi ve daha çok bilinen adıyla aracı kuruma yatırım hesabı açmak için başvurmanız gerekir.

Örneklendirecek olursak, Ziraat bankasında bir yatırım hesabınız olsun istiyorsunuz, yatırım hesabı açmak için öncelikle bankanın yatırım internet sitesinden karşınıza çıkacak formu dolduruyorsunuz. Sonrasında bankanın yetkilendirilmiş müşteri temsilcisi sizi arayacaktır ardından Çerçeve Sözleşmesi imzalatarak kimlik teyitinizi gerçekleştirdikten sonra hesabınız hazır olacaktır.

Borsada nasıl yatırım yapılır?

Yatırım hesabınız açıldı artık borsada nasıl yatırım yapabilirim? Sorusunu sormaya başladınız.

Günümüzde borsada yapılan yatırımların çoğu internet üzerinden alım satım yapılarak gerçekleştirilir. İnternet üzerinden bir hisse senedi almak ya da satmak ise, Instagram’da bir fotoğrafı beğenmek gibi tek tıkla yapılıyor.

Öncelikle bankanın yatırım uygulamasını App Store ya da Google Play mağazasından indirmeniz gerekir. Ardından size verilen şifre ile giriş yaparak alım satım yapabilirsiniz.

Doğru Hisse Senedi Nasıl Seçilir?

Doğru hisse senedini seçmek ile marketten doğru ürünü seçmek arasında çok bir fark yok. Her ikisinin de ucuz ve kaliteli olanını almanız gerekiyor.

Uzun vadeli baktığımızda, sağlıklı bir finansal yapısı olan istikrarlı olarak büyüyen ve düzenli kar eden bir şirketin hisse senetlerini makul bir fiyattan satın almak yatırımcısına çok güzel getiriler sağlar.

İstikrarlı büyüme ile düzenli kar etme arasında ise sıkı bir ilişki vardır. Bunun sebebi ise kar eden şirket büyür ve büyüyen şirket daha çok kar elde edebilir. Her ikisi de yatırımcı açısından kazandıran gelişmelerdir. Zira büyüme size sermaye kazancı sağlamaktadır. Kar size eninde sonunda kar payı olarak dönerek size dolaysız bir nakit akışı sağlar.

Borsaya giriş sebebiniz eğer kısa vadeli alım satımlar yaparak kazanç sağlamak ise, bu noktada iyi bir teknik analiz bilgisine sahip olmanız ve bunun yanı sıra ekonomik ve siyasal gündemi küresel ve yerel düzeyde piyasaları yakından takip ediyor olmanız gerekiyor. Çünkü kısa vadeli alım-satımlardaki başarı, büyük oranda doğru zamanlamayla ilişkilidir.