Kagi grafiği nedir? Nasıl oluşur?

Kagi grafiği nedir? Nasıl oluşur?

Kagi grafiği 1870’li yıllarda pirinç fiyat hareketlerini takip etmek için Japonya’da geliştirilmiştir. Bu grafik türü, zamandan bağımsız ve ilgili ürünün kapanış fiyatının, yalnızca daha önceden belirlenmiş bir miktar düzeyinde artış ve azalış gösterdiği durumlarda grafiklere yansımasından dolayı hem nokta ve şekil grafiğine hem de renko grafiğine benzerlik gösterir.

kagi grafik
Kagi grafiği

Kagi grafikte, bir zaman- aralığına ilişkin fiyatın her kapanışında, daha önce belirlenmiş miktarın kaç katı artış ya da azalış yaptığı belirlenerek, her kat için eşit uzunlukta bir dikey çizgi parçası çizilir. Fiyat, daha önceden belirlenmiş fiyat kadar hareket etmezse, grafik üzerinde herhangi bir şey çizilmez. Diğer yandan, fiyat daha önceden belirlenmiş miktar kadar düşerse, yan sütuna yatay çizgi çizilir ve bir çizgi de yeni yön için çizilir.

Yükselen çizgiyi, azalan çizgiye birleştiren yatay çizgiye omuz, azalan çizgiye de yükselen çizgiye birleştiren yatay çizgiye bel denilmektedir. Ters yöndeki çizgi, omuz veya belin ötesine geçtiğinde, örneklendirecek olursak  bir önce sütundaki çizginin uzunluğu aştığında, kalınlık değişir ve trend yönünde bir dönüşü gösterir. Böylece; aşağı doğru hareket eden bir çizgi önceki belin ötesine geçtiğinde yin çizgisi adı verilen ince bir çizgi haline gelir ve yukarı doğru hareket eden bir çizgi bir önceki omzun ötesine geçtiğinde de yang çizgisi adı verilen kalın bir çizgi oluşur. Kalın bir yang çizgisi yükseliş gösterirken, ince bir yin çizgisi düşüş eğilimi göstermektedir. Yinden, yanga ve yangdan yine olan bu değişim, alım satım işlemi sinyalleri oluşturmak için kullanılmaktadır.

Kagi grafiği oluşturmak için belirlenen fiyat düşüş miktarı, mutlak noktalar, sabit bir yüzde veya ortalama gerçek aralık kullanılması gerekmektedir. Diğer yandan destek ve direnç çizgileri, trend çizgileri ve diğer grafik formasyonları teknikleri gibi teknik analize ilişkin teknikleri kullanmak Kagi grafikte kullanmak mümkündür.