Belden tutma mum formasyonu nasıl oluşur?

Belden tutma mum formasyonu nasıl oluşur?

Belden tutma formasyonun doğasına ve ortaya çıktığı trendin yönüne bağlı olarak, mevcut trendin tersine dönüşünü gösteren bir mum formasyonu olarak kabul edilir. Bu mum formasyonu, tek bir Marubozumumundan oluşmakta olup, yükseliş veya düşüş trendinin gücünü belirten büyük bir gövde ve gölgesiz veya küçük bir gölgeye sahiptir.

Yükseliş trendinde ortaya çıkan belden tutma mum formasyonu, yüksek potansiyelli bir geri dönüşü işaret etmektedir. Bir düşüş trendinin başlangıcını gösterir ve belden tutma ayı olarak adlandırılır. Belden tutma ayı, yüksekte veya yükseğe yakın bir seviyede açılış ve düşük veya düşüğe yakın bir seviyede kapanış yapan bir düşüş mumundan oluşmaktadır. Tam tersi şekilde; bir düşüş trendinde ortaya çıkan belden tutma formasyonu, yüksek potansiyelli eri dönüşü işaret eder.

Bir yükseliş trendinin başlangıcını öngörür ve belden tutma boğa olarak adlandırılmaktadır. Belden tutma boğa, düşüşte veya düşüğe yakın bir seviyede açılış ve yüksekte veya yükseğe yakın bir seviyede kapanış yapan bir yükseliş mumundan oluşmaktadır. Bu mumun uzunluğu, olası trend dönüşünün gerçekleşme ihtimalini artırmaktadır.

Belden tutma ayı ve boğa formasyonları; destek ve direnç seviyeleri, trend çizgileri ve hareketli ortalamalar gibi piyasa aşırılıklarına yakın bir konumda göründüğünde daha güvenilir sonuç vermektedir. Ayrıca kara bulut örtüsü ve yutan mum formasyonlarının bir parçası olarak ortaya çıktığında güvenirliği çok daha fazla olur.