Ichimoku bulutu nedir? Nasıl çalışır?

Ichimoku-bulutu-nedir-Nasıl-çalışır.jpg

Ichimoku bulutu olarak bilinen ichimoku indikatörü piyasalarda destek, direnç ve trend seviyelerinin belirlenmesinde yardımcı olan bir indikatördür. Ichimoku kinko Hyo olarak da bilinen indikatör eşitliği grafiği olarak bilinir. Tek bir görüntü ile trend belirleme ve trende dair potansiyel sinyaller görülebilir. Ichimoku indikatörü Japon gazeteci Goichi Hosoda tarafından 1969 yılında geliştirilmiştir. Grafiklere bakıldığında çok karışık gibi görünse de aslında kullanışlı ve basit bir indikatördür.

Ichimoku İndikatörünün ne olduğunu anlamak için, öncelikle Ichimoku Kinki Hyo analizinde terimlerin ne anlama geldiğini belirtmekte fayda vardır. Çünkü bu terimlerin karşılıklarını grafikler üzerinde sürekli takip edeceksiniz.

Tenkan Sen: 9-periyot hareketli ortalama varsayılan değerdir.

Kijun Sen: 26-periyot hareketli ortalama varsayılan değerdir.


Hareketli ortalamalar destek ve direnç seviyelerinin en yakın nerede olduğunu bulmanıza yardımcı olur.

Boğa piyasalarında 9-periyot hareketli ortalama fiyatlara daha yakındadır. Bu nedenle bir geri çekilme yaşanması halinde, doğal olarak ilk destek seviyesi görevi görür. Fiyatları daha uzaktan takip eden 26-periyot hareketli ortalama ise bir sonraki destek görevini üstlenmektedir. Ayı piyasaları için de aynı kurallar geçerlidir.

Senkou Span A: 9-periyot hareketli ortalama ve 26-periyot hareketli ortalamanın toplanarak ikiye bölünmesinden sonra elde edilen değerin 26-periyot ileri kaydırılması ile elde edilmektedir. Senkou Span A, 26 periyodun ağırlıklı ortalaması gibi görev görür.

Senkou Span B: 52 periyot içindeki en yüksek ve en düşük değerin toplanarak ikiye bölünmesinden sonra elde edilen değerin 26-periyot ileri kaydırılması ile elde edilmektedir. Diğer bir deyişle Senkou Span B, 52 periyodun orta noktasıdır.

*Ichimoku Bulutu: Senkou Span A ile Senkou Span B arasında kalan bölgedir.

Fiyatlar bulutun içinden geçerek bulutu delmeyi başarırsa trendin o yönde devam edeceği öngörüsünde bulunabiliriz. Yani parite bulutun aşağısına inerse düşüş, parite bulutun yukarısına çıkarsa yükseliş trendi oluşmaya başlar.

Bulutların kalınlığı da önemlidir. Bulutun kalın olduğu bölgede desteğin veya direncin daha fazla olduğunu, bulutun ince olduğu bölgede desteğin ya da direncin daha az olduğunu söyleyebiliriz.

Chikou Span: Kapanış fiyatının 26 periyot geriye kaydırılması ile elde edilir. Varsayılan bir değerdir ancak istenilirse değiştirilebilir.