Kara Bulut formasyonu nedir?

kara-bulut-formasyonu-nedir-nasil-olusur.jpg

Kara Bulut, yükseliş trendinde meydana gelen olası bir zayıflık olduğunu işaret eder. Trendin tersine dönüşümü belirten önemli bir mum formasyonudur. Düşüş trendinin başlayacağını işaret eden bir mum formasyonu olduğundan dolayı, Kara Bulut mum formasyonunun geçerli olması için, mevcut trendin bir yükseliş trendi olması gerekmektedir. Bir mum formasyonu, iki mumdan oluşmaktadır. Düşüş trendinde ortaya çıkan delici adlı mum formasyonun yükseliş trendindeki karşılığıdır.

Kara Bulut formasyonunu oluşturan mumlardan ilki, büyük bir gövdeye sahip bir yükseliş mumu olması gerekmektedir. Takip eden ikinci mum ise, ilk mumun yükseğinin üzerinde açılış yapan fakat ilk mumun gövdesinin orta seviyelerinde bir yerde kapanan bir düşüş mumu olması gerekir. Bu durum trendin hassasiyetinde değişiklik olduğunun bir sinyalidir. Diğer yandan, ikinci mum, ilk mumun gövdesinin orta seviyelerinin ne kadar altında kapanırsa, mum formasyonu o kadar güvenlidir. Ayrıca her iki mumun, gölgesiz veya çok küçük birer Marubozu olması, Kara Bulut mum formasyonunun güvenilirliğini önemli ölçüde arttıran bir başka etkendir.

Diğer dönüş formasyonlarında olduğu gibi, kara bulut mum formasyonunda da destek ve direnç seviyelerine, trend çizgilerine ve pivot noktalarına ilişkin olarak fiyat grafiğinde nerede olduğu, formasyonun güvenirliğini etkileyen bir diğer etkendir. Bununla birlikte destek ve direnç seviyelerinin, trend çizgilerinin veya pivot noktalarının üzerinde veya yakınında oluşması, trendin bu önemli seviyeleri kırmadan geri döneceğinin ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Bunun yanı sıra kara bulut mum formasyonunun en üst fiyat seviyesinin güçlü bir direnç seviyesi ve short pozisyonlar için olası bir stop loss seviyesi oluşturması nedeniyle, alım-satım işlemi yapmak için önemli bir araçtır.