RSI nedir? RSI nasıl çalışır?

RSI-nedir-RSI-nasıl-çalışır

Forex piyasalarında kullanılan başlıca göstergelerden bir tanesi de RSI-Relative Strength Index’dir. Kullanım kolaylığı ve sinyal başarısı sayesinde yatırımcılar tarafından oldukça sık takip edilmektedir. Bugünkü yazımızda RSI nedir? RSI göstergesinin özellikler nelerdir?” sorularınızı cevaplayacağız.

RSI nedir?

RSI (Relative Strength Index – Göreli Güç Endeksi), J. Welles Wilder tarafından 1978 yılında yayınlanan bir göstergedir. Temel olarak fiyatların aşırı alım veya aşırı satım bölgelerini tespit etmekte ve hangi yönde gidebileceği hakkında tahminlerde bulunmanızı sağlar.

Teknik analiz yaparken sıklıkla kullanılan RSI, 0 ile 100 arasında bir değerdeki çizgi ile gösterilir. Bu iki değer arasında oluşan rakamlara göre fiyatların aşırı alış ya da aşırı satış yaşanan günleri hesaplayarak yüzdesel olarak karşılaştırılır.

MetaTrader platformunda otomatik olarak hesaplanan bu değerlerin kullanımı ve yorumlanması yatırımcılar açısından oldukça basittir. Temel mantığı bilindiği sürece rahatlıkla yorumlanabilir ve bu gösterge sayesinde kazanç sağlayabilirsiniz.

RSI göstergesinin özellikleri

RSI: platform üzerinde otomatik olarak 14 günlük periyoda göre düzenlenmiş haliyle eklenmektedir. Fakat dilerseniz bu periyot değerlerini kendi yatırım stratejinize göre değiştirebilirsiniz.

Gösterge üzerinde 30 ve 70 olarak iki değer görülür. Bu iki değer arasında oluşan fiyatlara çizgi halinde belirtilen fiyatlara göre yorumlanır.

70 seviyesinin aşağı yönlü kesilmesi fiyatların düşebileceğine işaret ederek, SATIŞ sinyali vermekte,

30 seviyesinin yukarı doğru kesilmesi fiyatların yukarı doğru yükselebileceğine işaret ederek, ALIŞ sinyali vermektedir.

RSI göstergesi nasıl yorumlanır?

RSI göstergesinin aşırı alım ya da satım bölgelerini belirmekte çok başarılı olduğunu söylemiştik. Bunun nasıl yorumlandığına bakalım.

Göstergenin 70 seviyelerine yaklaşması alımların çok olduğunu ve bu noktalardan aşağı yönlü dönüşlerin gelebileceğini,

30 seviyesine doğru ilerlemesi satışların çok olduğu ve yukarı yönlü dönüşlerin olabileceği anlamına gelmektedir.

Yorumlamada hata yapmamak adına grafiği iyi gözlemleyerek, doğru okumak gerekir.


Örneklendirecek olursak, 70 çizgisinin yukarı kestiği anda aşırı alış bölgesine yaklaştığını düşünerek satış girilirse, yükselişin devam etmesi durumunda zarar edilmesi olasıdır. Bu nedenle 70 çizgisinin üzerine çıktığında bir süre beklemelisiniz. Ve tekrardan 70’in aşağı kırılmasını gözlemleyerek satış işlem açılması daha doğru bir strateji olacaktır.

Aynısı 30 çizgisinin altında gerçekleşen Alım kararları içinde geçerlidir.

Kullanımı kolay olan bu gösterge, rahat anlaşılır ve gerçeğe uygun tahminler vermesi nedeniyle RSI indikatörü yatırımcılar arasında sıkça tercih edilmektedir. Ayrıca seviyeleri kendi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Daha önceki yazılarımızda uyardığımız gibi işlem yaparken sadece gösterge ve veriden faydalanmak kesinlikle doğru değildir.