Teknik analiz nedir? Teknik analiz yöntemleri nelerdir?

Teknik analiz nedir? Teknik analiz yöntemleri nelerdir?

Neredeyse tüm finansal piyasalarda kullanılan bir kavram olan teknik analiz, yatırımcıların zamanı iyi kullanmasına yardımcı olan bir analiz yöntemidir. Teknik Analiz Nedir? Teknik Analiz Yöntemleri Nelerdir? Teknik Analiz Nasıl Yapılır? yatırımcılar tarafından öğrenilmesi gereken konuların başında gelir.

Geçmiş dönemlerde meydana gelen fiyat hareketlerine bakarak, ileriki dönemde oluşabilecek fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışılması bir teknik analiz yöntemidir. Yatırımcıların en çok tercih ettiği teknik analiz yöntemleri arasında yer alır. Teknik analiz bazı farklı yöntemleri kullanır. Bunlar grafik, teknik indikatörler, osilatörler gibi yöntemlerdir. Yatırımcı, teknik analiz ile finansal piyasaları izler. Böylece doğru yatırım kararını verebilmek için çıkarımlarda bulunur. Teknik analiz yapan yatırımcılar zamanı daha tasarruflu kullanır. Teknik analizi farklı kılan en önemli özellik dengelerini piyasanın dengelerini piyasanın ne yönde değiştiğini en iyi şekilde analiz edebilmesidir.

Teknik Analiz Nasıl Yapılır? Teknik Analiz Yöntemleri Nelerdir?

Teknik analiz yapabilmek için ilk önce grafik okumayı bilmek gerekir. Ayrıca teknik analizin temel kavramlarını da bilmek gerekir. Peki teknik analiz nedir ve kavramları nelerdir?

Destek, direnç, trend, yükselen kanal, alçalan kanal gibi kavramlar teknik analiz yapan yatırımcılar veya analistler tarafından çokça kullanılmaktadır. Bunların yanında bazı teknik analiz indikatörlerini de bilmekte fayda var. Hiçbir teknik analiz yöntemi çalışması için garanti vermez. Bu yöntemler piyasalara göre şekillenmektedir. Teknik analiz yapan yatırımcıların volatilite, vade, işlem hacmi ve piyasanın genel durumunu da dikkate almak zorundadır. Dolasıyla yatırım kararı verirken teknik analiz karar vermede tek başına yeterli bir yöntem değildir. Fakat yapacağınız yatırımı teknik analiz ile desteklerseniz daha sağlıklı bir yatırım kararı almış olursunuz.

Teknik Analiz Göstergeleri (İndikatörler)

İndikatörler veya teknik analiz göstergeleri bize ilgili finansal ürünün ileriki dönemde oluşturabileceği fiyatı hakkında ipuçları verir. Teknik analizde en çok kullanılan göstergelerden bazıları şu şekilde :

MA – Hareketli ortalamalar

MACD – Moving average convergence divergence

RSI – Relatif güç dengesi

CCI – Commodity Channel Index

Bollinger Bantları

Teknik Analizin Avantajları

Teknik analizde bilgiye çok daha az ihtiyaç duyulur.

Karmaşık verileri analiz ettirmez, odağımızı grafik, tablo gibi yöntemlere yöneltir.

Teknik analiz zamandan tasarruf edilmesini sağlar.