Belki de o diğerlerine göre daha ünlü olmadığı için tanımıyor olabilirsiniz. Fakat Ed Seykota’nın hiçbir zaman derdi ün olmadı. Ofisi ya da çalışanı yok. Amerika Teksas’taki evinde sessizce işini yapıyor. Fakat başarıları üst düzey, sayılı müşterisiyle elde ettiği kazanç onu efsaneler arasına koymaya yetiyor. Kendisinden ve doğrularından başka bir rehberi olmayan Ed Sekota’nın hayatına bakalım.
Edward Arthur Seykota 1946 yılının 7 Ağustos’unda Hollanda’da doğdu. Babası borsa tüccarıydı bu yüzden oğluna öncülük etmişti. Ed Seykota, daha 9 yaşındayken eski radyolar, test cihazları ve osiloskoplarla dolu odasında dalga formları oluşturmayı deniyordu. 13 yaşına geldiğinde babasına ona hisse senedi alıp satmayı göstermesi ile finans dünyasına adım atmıştı. Çok geçmeden teknik analizle de ilgilenemeye başladı. İlkokul ve lise eğitimini Hollanda’da tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte Amerika’ya yerleştiler.
M.I.T.’den mezun bir trader
Başarılı bir öğrenci olan Ed Seykota, 1969 yılında M.I.T. Elektrik Mühendisliği ve M.I.T. Sloan Yönetim Okulu Yönetimi’nden mezun olarak ayrıldı. Finans piyasalarına ilgisi devam ederken, gümüş piyasası dikkatini çekti. İçgörüsüyle verdiği kararlarla doğru zamanı beklerken, komisyoncusu onu bakır almaya ikna eder. Fakat bu yatırımdan iyi bir sonuç elde edemez. Bunun üzerine gümüş için tekrar beklemeye başlayan Seykota, piyasaların tahmininin zıt yönünde ilerlediğini görür. Finans piyasalarındaki ilk hamlesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı fakat çok ders çıkaracaktır.
Üzerinden uzun zaman geçmeden, Donchian Channels’ın mucidi Richard Doncian tarafından yazılan, tamamen mekanik trend izleyen sistemlerin iyi performans gösterebileceğini ve piyasaları yenebileceğini öne süren bir makale okudu. Buna, başta pek inanmadı ama denenebileceği düşündü ve makalede yazılanları test etmek istedi. Adımları izleyerek bir bilgisayar programı yazdı. Donchian’ın sonuçlarına ulaşmak için The Wall Street Journal’daki kağıtları değerlendirdi. Parametreleri değiştirse de sonuç işe yarıyordu. Kısa vadeli işlemlerde sapmalar yaşansa da uzun vadeli işlemlerde kusursuz çalıştığını görmüştü, sonuç onu büyülemişti.
Kariyeri başlıyor
Seykota, 1970’li yılların başlarında büyük bir aracı kurumda analist olarak çalışmaya başladı. Görevi yumurta ve piliç piyasasını takip etmekti. Fakat onun aklı mekanik sistemlerle ilgili geliştirdiği yazılımdaydı. Bu testlere devam edebilmek için şirketin bilgisayarına erişim istedi fakat şirket bu izni ona vermedi. Bunun üzerine Seykota, henüz bir ayını doldurduğu şirketten istifa etmek istedi. Buradaki görevini bırakıp başka bir aracı kuruma geçti. Bu şirketin yeniden yapılanması süreci sonrasında denetim eksikliği oldu ve bu durum onun işine yaracaktı. Şirket bilgisayarlarına rahatça erişebiliyordu. Bu özgürlüğü iyi değerlendirdi altı ay boyunca kurduğu sistemi test etti. Bu süreçte dört farklı piyasada yaklaşık yüz çeşit deneme yaptı ve sistem bu testlerden başarı ile geçti.
Sistemden haberdar olan yönetim stratejisine destek oldu. Fakat yönetim sistemi sadece daha fazla komisyon getirebilmesi için geliştirmek istiyordu. Parametrelerle oynuyorlardı. Seykota, yatırımcılara daha çok para kazandırmanın asıl geliştirme amacı olduğunu söylüyordu. Ed’in bütün uyarılarına rağmen devam ediyorlardı. Üstüne patron komisyonların yüzde 10’ununu ona vermeyi reddetmişti. Bu aracı kurumda maddi ve manevi kazanç elde edemeyeceğini anlayan Seykota, araştırma departmanından ayrılıp komisyoncu olarak çalışmaya devam etti. Çok genç olmasına karşın 5-6 müşterisiyle baş başa kalmıştı. Bu yatırımcılar 10.000-25.000 dolar aralığında hesaplara sahiptiler. Ticaret sistemini geliştiriyor, gerekli yerlerde esnetiyor, piyasayla başa çıkabilecek hale getirmeye çalışıyordu. Kısa süre sonunda sistemi oturmuştu. 5.000$ ile başlayan bir müşterisinin hesabını tam 12 yıl içerisinde 15.000.000$’a çıkarmıştı. Bu oldukça büyük bir başarıydı ve onun yerini sağlamlaştırmıştı.
Ed Seykota 1992’de yatırımcı psikolojisi/duygusallığı konusunda tartışmak için bir grup tüccarla bir araya geldi. Oldukça verimli geçen bu toplantı yinelendi. Zamanla düzenli hale geldi ve burada birçok yöntem, çözüm geliştirildi. Kısa sürede dünyaya yayılan bu toplantıların üyeleri ortak bir kanal olmasına karar verdiler. Seykota, buna ‘Ticaret Kabilesi’ adını verdi. Bu kabileye halen liderlik eden Seykota, ticaretle ilgili her şeyi burada tartışır.