Ons Altın nedir? Ons nedir?

Ons: ağırlık ölçü birimi olarak bilinir. Ons altın, gümüş, platin, paladyum gibi değerli madenlerin hesaplamalarında ons üzerinden hesaplama yapılır. Dünya standartlarında 1 ons= 3.1034768 gram olarak hesaplanır.

Gram altının fiyatı hesaplanırken ons altın hesaplaması yapılır. Onsun gramı farklı ülkelere göre değişiklik gösterir
İlk olarak Orta çağ Fransa’sında kullanılmaya başlanan ons kelimesi; günümüzde hem altın hem de gümüş için finans piyasalarında kullanılır. Hesaplama yapabilmek için döviz kuruna da ihtiyaç duyulur.

Ons Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Ons kelimesi İngilizce’de bulunan ounce kelimesinden türetilmiştir. Finans piyasalarında sıklıkla karşılaşılan ons kelimesi, ağırlık ölçüsüdür. Altın ve gümüş gibi kıymetli metal olarak bilinen emtiaların, elmas ve yakut gibi kıymetli taşların ağırlığının belirlenmesi için ons kullanılır.
Ons kavramına bakıldığında; dünyada iki farklı ons kullanımı bulunur. Bunlardan birisi Fransız üretimi Troy Ons, diğeri İngiliz üretimi avoirdupois ons’dur. Avoirdupois ons; normal ons ve imperial ons ismi ile de bilinmektedir.

Troy ons; yaklaşık 31.10 gram olarak kabul edilir. İsmini ise; Fransa’nın Troyes şehrinden alır. Altın ve gümüş piyasalarında belirtilen ons, Troy ons olarak bilinir. Avoirdupois ons ise; yaklaşık olarak 28.349 gramdır.
Finans piyasalarında karşılaşılan ons türü Avoirdupois ons değildir. Kelime anlamına bakıldığında; avoirdupois İngiliz tartı sistemi anlamına gelmektedir.

Normal Ons İle Troy Ons Arasındaki Fark Nedir?


Kıymetli metallerin alımlarında Troy ons kullanılır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de finans piyasası dışındaki malların alımında da normal ons kullanılır. İngiltere’nin ons, inç, pound, mil gibi kendine özgü ölçü birimleri bulunur. Kıta Avrupası’ndan uzak kaldığı süreç içerisinde İngiltere bu ölçü birimlerini geliştirmiştir. Sonrasında Amerika Birleşik Devletleri’nde de bu birimler kullanılmaya başlanmıştır.

1 Ons Altın Kaç Grama Denk Gelir?

1 onsun kaç gram ettiğinin cevabını verebilmek için öncelikle işlem yapılacak ürünün bilinmesi gerekiyor. Altın ve gümüş gibi değerli madenler için ons hesaplaması yapılırken, Troy onsun gram değeri bilinmelidir. 1 ons 31.1034768 grama denk düşmektedir.

Altın Ons Nedir?

Altın emtiasının anlatılabilmesi için altının ons fiyatı kullanılır. Altın, gümüş, elmas gibi değerli madenler için Troy ons kullanıldığı için altının 1 onsu 31.10 gram olarak kabul edilir. Finans piyassalarında görülen ons altın fiyatını ise; öncelikle altının fiyatı 31.10 grama bölünmelidir. Bu sayede gram altının fiyatı bulunur.

Ons Ne Demek?

Ancak altın piyasası dolar cinsinden verildiği için bu bölme işlemi ile elde edilen fiyat dolar cinsinden olmaktadır. Bu sebeple gram altının TL cinsinden fiyatını bulmak için sonrasında tutarın Türk Lirasına çevrilmesi gerekiyor.

Ons Altın ve Gram Altının Farklılıkları Nelerdir?

Ons altın ve gram altın arasında hesaplama farklılığı bulunur. Finans piyasalarında XAU olarak gösterilir. AU altının simgesidir. Kıymetli maden olduğu için de başına X eklenir.
Ons altının dolar cinsinden ifade edilmesine XAU/USD, Türk Lirası cinsinden ifade edilmesine ise XAU/TRY kullanılır.
Ons altının Türk Lirasına çevrilmesini örneklendirecek olursak; ons altın 1.806 dolar olsun. Bu durumda XAU/USD de 1.806 dolar olacaktır. 1 doları 7.99 Türk Lirasından işlem görürse bu durumda XAU/TRY 14.395,71 TL olur.
Gram altının finans piyasalarında nasıl gösterildiğine bakıldığında; iki farklı gösterimi bulunur. Kurumda kuruma göre gösterimler değişiklik gösterebilir. Ons altın için XAUTRY kullanılırken gram altın için XAUTRYG ifadesini kullanabilir. Bazı kurumlarda ise GAUTRY ifadesi kullanılır.
Gram altın için hesaplama yapılırken bu hesaplamayı etkileyen faktörler ise; ons altın değeri ve USD/TL kuru olmaktadır. 1 ons altın 1.806 dolar iken dolar kuru 7.99 TL ise; 1 gram altın bulunurken öncelikle 1.806 dolar 31.10 grama bölünmelidir. Ardından elde edilen sonuç 7.99 TL ile çarpılmalıdır. Çıkan sonuç gram altın fiyatını vermektedir.

Ons Altın Fiyatını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Altın fiyatlarını etkileyen kriterler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için altının arz ve talebini etkileyen unsurların bilinmesi gerekir. Altın talebini etkileyen durumlar şunlardır;

ABD başta olmak üzere ülkelerin ekonomide enflasyon beklentileri talebi etkilemektedir.
Savaş riski talebi etkileyen unsurlardandır. Savaş riski yaratan durumlar ortaya çıktığında altının fiyatı artmaktadır.

Ticaret savaşları altının talebini belirlemektedir. ABD ile Çin’in ticaret savaşları altının fiyatını etkilemektedir.
Ekonomik kriz riski, altına olan talebi belirlemektedir.

Düşük faiz oramı, altın talebini etkilemektedir.

DXY endeksinin değer kaybetmesi, güçsüzleşmesi; altın talebi üzerinde etkili olmaktadır.

Ons Altının Arzını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Altının arzını etkileyen unsurlar şu şekildedir:

Merkez Bankalarının altın rezervlerinin azalması, altın arzını etkilemektedir.
Yeni altın rezervlerinin bulunması sonucunda altın arzı etkilenmektedir.
Altın fiyatlarının aşırı yükselmesi sonucunda altın arzı değişiklik göstermektedir.
Petrol, elektrik gibi yüksek maliyetli unsurların arzı aynı zamanda altının arzı üzerinde de etkili olmaktadır.

Ons Altın Ne Zaman Yükselişe Geçmektedir?

Ons altın düşüş yaşarken altın alınıp yükselişe geçtiğinde satılarak kar edilebilir. Ancak bunun içni ons altının ne zaman yükselişe geçeceğini ve altın alınabilmesi için oluşması gereken durumların neler olduğu ile ilgili net bilgilerin elinizde olması gerekir. Ons altının alınmasına sebep olacak durumlar şu şekilde;

Yakın tarihte dünyada büyük bir kur krizinin çıkması beklendiğinde; altın almak için uygun bir zaman olmaktadır.


Orta ve büyük çaptaki ülkeler arasında savaş durumu oluştuğunda, altın alınabilmektedir.
Büyüme ve talep kaynaklı olarak eğer ABD’de fiyat yükselişleri görülecek ise; dünya ekonomisinin dörtte birini yöneten bir ülke olduğu için altın fiyatlarını etkilemekte ve altın alımı için uygun zamanı oluşturmaktadır. Enflasyonun artmasına ve dolayısı ile doların değer kaybetmesine neden olmaktadır.