TradingView nedir? TradingView nasıl çalışır?

Teknik analiz yapmayı seven yatırımcılar için güçlü grafik araçları çok büyük bir öneme sahiptir. TradingView, hem amatör yatırımcılar hem de deneyimli yatırımcılar için uygun seçenektir. Çok sayıda alım satım ve grafik aracının yanı sıra ücretsiz üyelik tercihine de sahip oluyorsunuz. Kabul edelim ki Bloomberg terminalinin abonelik bedelini herkes karşılayamayabilir ya da abone olmaya ihtiyaç duymayabilir.

Daha önce alım satım yapıyorsanız, TrandingView araçlarının birçok para borsasında kullandılığına şahit olmuşsunuzdur. Fakat nasıl kullanılacağını bilmediğiniz takdirde bu araçlar göz korkutucu gibi gelebilir. Kullanabilecek birçok araç olmasına rağmen başlangıç için en iyi araç hangisidir? TradingView neler sunabileceğini ve yeni başlayanlara yönelik size sunacağımı rehberden öğrenebilirsiniz.

TradingView ne yapar?

TradingView teknik göstergeleri kişiselleştirmenize ve grafikler oluşturmanıza, finansal varlıkları analiz etmenize olanak verne bir platformdur. Bu göstergeler her gün milyonlarca yatırımcının kullandığı şablonlar, çizgiler ve şekillerdir. TradingView tamamen tarayıcı tabanlıdır. Bir istemci indirmenize kesinlikle gerek yoktur. Ayrıca iOS ve Android için de uygulama indirebilirsiniz.

TradingView 2011 yılında Wrsterville, Ohio’da kurulmuştur. Yalnızca 2020 yılı içinde oluşturulan sekiz milyon hesapla şu anda oldukça geniş bir kitle tabanına sahiptir. Kullanıcılar ücretsiz ya da ücretli bir abonelikle çeşitli hisse senetleri, mallar ve Kripto paralar için grafikler oluşturabilir. Ayrıca bunlarla analizler yapabilirler. Bununla birlikte, diğer TradingView üyelerinden gelen geri bildirimlerle becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

TradingView ne ücretli mi?

Bir önceki paragrafta da bahsettiğimiz gibi TradingView ücretsiz olarak herkesin kullanımına açık durumdadır. Bunun dışında, eş zamanlı olarak görüntüleyebileceğiniz gösterge ve grafiklerin sayısını artıran özel üyelik seçenekleri bulunur. Yeni kullanıcılar için bir grafik ve üç göstergeden oluşan ücretsiz hesap iyi bir başlangıç olacaktır. Ücretsiz seçeneklerde reklamlar gözükür. Fakat sayıları diğer sitelerdeki gibi rahatsız edici seviyede değildir.

TradingView’ın sosyal ağı nedir?

TradingView, alım satım stratejilerinin paylaşıldığı instagram’a benzer özellikler sunar. Web sitesinin fikirler ve yayınlar sayfaları ipucu yakalamanıza ve geri bildirim almanıza imkan sağlar. Fikirler sayfasında gezinirken diğer kullanıcıların grafiklerini, videolarını ve yorumlarını görebilirsiniz.  Topluluk üyeleri tartışmalara ve sohbet odalarında katılabilir. Fakat tüm kullanıcıların fikirler oluşturabileceği ve paylaşabileceği göz önünde bulundurarak dikkatli olmanızda fayda var.

Sevdiğiniz bir Twitch yayınını izlemeye benzer şekilde TradingView yayınları da diğer kullanıcıların gerçek zamanlı olarak grafikler oluşturmasını izlemenize imkan tanıyor. Bu keyifli ekstra bir özelliktir, fakat şuan beta aşamasında test ediliyor.

TradingView’nun artı ve eksileri

TradingView, birçok varlık izleyici seçeneklerinden sadece bir tanesidir. Bu izleyicilerin birçoğu benzer grafik ve alım satım araçları sunar, fakat biz yine de temel özelliklerine bakalım. TradingView bazı konularda çok başarılı olsa da bazı konularda halen gelişmesi gerekiyor.

Artıları

HTML5 grafikleri – Bir internet tarayıcısına sahip tüm cihazlar TradingView’a erişebilir. Herhangi bir yazılım kurmanız gerekli değildir ve grafiklerinizi istediğiniz yerde görüntüleyebilirsiniz.

Ücretsiz üyelik – Özelliklerin büyük bir kısmına herkes erişebilir.

Sunucu tarafında uyarı sistemi – Bir uyarı ayarlarsanız, TradingView bunu sunucuları üzerinden izler. Uyarı bildirimlerini almak için TradingView’i açmanıza gerek yoktur.

Binance’le uyumluluk – TradingView’nun web sitesinden Binance’e erişemezsiniz, ama Binance’in alım satım arayüzünden TradingView’yu kullanabilirsiniz. Binance ile kolayca kripto alıp satabilir ve grafikleri anında oluşturabilirsiniz.

Komut Dosyaları – Daha ileri seviye kullanıcılar, TradingView’nun sunucularında saklanacak kişiselleştirilmiş göstergeler oluşturabilir. Bu özellik TradingView’nun özel kodlama dili olan ve kullanım kolaylığı sunan Pine Script aracılığıyla kullanılabilir.

Varlık seçimi – Grafiklerde kullanılmak üzere çok sayıda hisse senedi, menkul kıymet, emtia ve forex bilgisi mevcuttur. Burası yalnızca kripto paralarla sınırlı değildir!

Geriye dönük test- Bir strateji geliştirdiğinizde, bu yerleşik özelliği kullanarak kolayca geriye dönük test yapabilirsiniz.

Eksileri

Topluluk sorunları – Yayınlar ve Fikirler sekmesi kavramı ilgi çekici olsa da burada bulacaklarınızın kalitesi kendi içinde büyük farklılıklar gösterir. Verilen tavsiyelerin çoğu son derece spekülatiftir ve yeni başlayan kullanıcılar için pek faydalı değildir. Yorumlar kısmında da ara sıra trollerle karşılaşmak mümkündür.

Müşteri desteği – TradingView topluluğu sık sık TradingView’nun müşteri desteğine yönelik sorunlar bildirmektedir. Yalnızca ücretli üye olan müşteriler sorunlarını paylaşabilmekte, ücretsiz kullanıcılara destek sunulmamaktadır.

Aracı kurum entegrasyonu – TradingView bazı aracı kurumları ve alım satım platformlarını bünyesine katmış olsa da seçenekler hala oldukça sınırlıdır.

Cboe BZX verileri – TradingView’nun ABD hisse senedi fiyatları doğrudan ilgili hisse senedi piyasalarından gelmez. Örneğin NASDAQ hisse senetleri fiyatlarını Cboe BZX borsasından alır ve buradaki fiyatlar gerçek fiyattan biraz farklı olabilir. Bir borsadan gerçek zamanlı verileri almak için ek bir ücret ödenmesi gereklidir.