CCI Nedir? (Commodity Channel Index)

Trade Kulübü - CCI Nedir (Commodity Channel Index)

CCI Nedir? (Commodity Channel Index)

CCI (Commodity Channel Index) nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır? Donald Lambert tarafından 1980 senesinde ortaya çıkartılan bir göstergedir. CCI Osilatörü, yeni bir trendi belirtmek veya aşırı alış-satış bölgelerine gelmiş piyasa koşullarını ifade etmek için kullanılabilecek çok yönlü bir göstergedir. Dilimize “Emtia Kanal Endeksi” şeklinde de ifade edilir.

CCI göstergesinin ardındaki temel varsayım, emtiaların dayanıklı halde hareket etmesi ve periyodik mesafelerle iniş ve çıkışların geldiği düşüncedir. CCI, bu döngüsel geri dönüşlerin yaklaştığını ifade eder. Bir osilatör olarak, aşırı alış ve satış alanlarını belirtmek için mükemmel bir araçtır ve ayrıca bir trenddeki dip ve zirveleri belirtmede avantaj sağlar.

CCI Indikatörü Nedir?

CCI İndikatörü belirli bir periyottaki ortalama fiyat seviyesine göre mevcut fiyat seviyesini ölçtüğünü belirtmek gerekir. İndikatör, mevcut fiyatı, çoğunlukla 14 dönem boyunca yaklaşık bir fiyatla karşılaştırır. Donald Lambert, başlangıçta emtialardaki döngüsel dönüşleri ifade etmek için CCI’yi geliştirmiş olsa da gösterge, endekslere, ETF’lere, hisse senetlerine ve diğer menkul kıymetlerde de başarıyla kullanılır.

Bir hisse senedinin tepesi veya altı arasında oynaklığın düştüğü fikrin hareket ederek döngülerden faydalanan CCI göstergesi, trader’ın gözlemlediği bir döngüye uyacak şekilde belirlenebilir. CCI, fiyatlar ortalamanın çok üstünde olduğunda nispeten yüksek, fiyatlar ortalamanın aşırı derecede altında olduğunda nispeten düşük bir değerdedir. Trader’lar, aşırı alım ve satım düzeylerini belirlemek için CCI göstergesinden faydalanabilir.

Trade Kulübü - CCI Nedir (Commodity Channel Index)
Trade Kulübü – CCI Nedir (Commodity Channel Index)

CCI İndikatörü Nasıl Kullanılır?

CCI ile teknik analiz, bir menkul kıymetin fiyat değişikliği ile ortalama fiyat değişikliği içindeki farkın ölçümünü belirler. “CCI indikatörü nasıl yorumlanır?” sorusuna cevap verebilmek için tepe ve dip değerlerin ne anlama geldiğini kavramanız gerekir. Yüksek pozitif değerler, fiyatların ortalamalarının oldukça üstünde olduğunu ve bunun bir güç işareti olduğunu belirtir. Düşük negatif sonuçlar ise, fiyatların ortalamanın altında olduğunu belirtir.

Emtia Kanal Endeksi (CCI), tesadüfi veya öncü osilatör olarak kullanılabilir. Tesadüfi bir gösterge olarak, +100’ün üstündeki yükselişler, bir artış trendinin başlangıcına işaret edebilecek güçlü bir fiyat hareketini ifade eder. -100’ün altındaki düşüşler, düşüş trendinin başladığına işaret edebilecek zayıf bir fiyat hareketini gösterir. Öncü bir gösterge olarak ortalama bir geri dönüşün habercisi olabilecek aşırı alış veya aşırı satış koşullarını ifade edebilir. Benzer şekilde, erken momentum değişimlerini belirlemek ve trend dönüşlerini oranlamak için yükseliş ve düşüş sapmalardan faydalanılabilir.

CCI Nasıl Hesaplanır?

Emtia Kanal Endeksi (CCI), bir menkul kıymetin ortalama fiyatı ile seçilen periyodik dönem boyunca araçların ortalaması aralarındaki farkın belirlenmesiyle hesaplanır. Bu fark, zaman periyodundaki ortalama farkla kıyaslanır. Ortalamaların farklılıklarının karşılaştırılması, emtia oynaklığına müsaade eder. Çoğu değerin standart +/- 100 aralığı içinde kalmasını sağlamak için sonuç bir sabit değer ile çarpılır. CCI formülü şöyle görünür:

CCI = (AveP – AveP’nin SMA’sı) / (0,015 x Ortalama Sapma)

CCl formülü içindeki unsurların açılımı aşağıdaki gibidir:

  • CCI = Emtia Kanal Endeksi
  • AveP = Ortalama Fiyat (Tipik Fiyat) = (Zirve + Dip + Kapanış) / 3
  • 0.015 sabiti, CCI değerlerinin %70 ile 80’inin +100 ile -100 aralığında olmasını sağlar.

Forex Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İçin Tıklayın!