Broker Nedir? Kimlere Broker Denir?
Broker Nedir sorusunun tanım olarak, ilgili işlemlerin tarafları içinde aracı özelliği taşıyan, başta emlak anlaşmaları olmak amacıyla birçok ticari işlemi de kolaylaştıran kişi veya kişilerdir. İşlemlerdeki taraflardan birisi olan müşterilerin taleplerine yönelik satın alım işlemi sağlarlar. Broker, kişiler için satın alma işlemi gerçekleştirebildiği gibi; büyük şirketlerle de görevlerini yerine getirebilirler. Müşteri taleplerine göre hareket eden aracı diğer bir deyişle Broker; danışmanlık firmaları, bankalar ve yatırım firmaları tarafından çoğunlukla istihdam edilmektedir.
Genel itibari ile görev aldıkları bölümler bankacılık ve finans sektörleridir. Uzmanlaşma alanları itibariyle çeşitli görev ve sorumlulukları olan Brokerlar; yatırım, hisse senedi, sigorta ve emtia alanlarında ilerleme gösterirler.
Broker Hangi Görev ve Sorumlulukları Üstlenmektedir?
Brokerlar, farklı mesleki mesuliyetlere ve görevlere sahiptir. Brokerların genel olarak benimsediği görevler ise alttaki gibidir:
- İşlemlerin tarafları olarak nitelendirebileceğimiz satıcı ve alıcı arasındaki köprünün kurulması ve yürütülmesinde rol oynamaktadır.
- Taraflardan birisi olan müşterilerin taleplerini göz önünde bulundurarak alış ve satış işlemleri gerçekleştirir.
- Müşterilerin yatırımlarına ilişkin portföyün denetimini üstlenmektedir.
- Müşterilerin diğer bir ifade ile alıcıların satın alma seviyelerini tespit etmede rol oynar.
- Alıcıların alabilecekleri riskin seviyesini de Brokerlar belirlemektedir.
- Borsa bünyesinde gerçekleşen veya gerçekleşmesi muhtemel olan durumlar hakkında alıcıların bilgilendirilme sağlamasıdır.
- Alıcılara tahvil ve hisse senedi alımı ya da satımı konusunda danışmanlık hizmeti sağlar.
- Taraflardan birisi olarak sayabileceğimiz alıcıların bir başka ifade ile müşterilerin mahremiyetine sadık kalmakla mükelleftir.
- Birçok işlemin gerçekleştiği ticaret piyasalarının ve ilgili piyasada gerçekleşen satış ve alış işlemlerin analizini gerçekleştir.
- Broker, tarafları haberdar etme görevi üstlenmekle birlikte; piyasalarda yaşanan değişimleri ve ilgili değişimlere neden olan itici güçleri anlayabilmek adına finansal kavramdan gerçekleşen gelişmeleri yakinen takip etmektedir.
- Genel görev tanımlarını sıraya koyduğumuz Brokerlar birçok kurum ve firma tarafından işe alınabilir. Hem istihdamının fazlalığı hem de önemli mesleki mesuliyetlerinin varlığı sebebi ile birçok kişi Broker olmak istemektedir.
Broker Olmak İsteyen Kişiler Nasıl Bir Yol İzlemelidir?
Meslek olarak Broker olmayı seçecek kişiler en az lisans mezunu olmalıdır. Broker olmak kişiler üniversite seçiminde lisans tercih etmeleri ve ekonomi temelli bölümleri seçmeleri gerekir, üniversitelerde ekonomi tabanlı lisans bölümlerinden birisini tamamlamış bireyler daha sonra BİST diğer bir ifade ile Borsa İstanbul yapısında verilen eğitimlere katılabilirler.
Borsa İstanbul bünyesinde gerçekleştirilen Üye temsilcisi eğitiminin sonucunda başarı ile tamamlanmasının sonrasında bireyler sertifika almaya hak kazanmakta ve Broker olarak görev almaya başlamaktadır. İlgili sertifikayı elde eden Brokerlar; emlak ve gayrimenkul sektörü, borsa, sigorta, forex, teknoloji ve ticaret gibi sektörlerde mesleki hayatlarını devam ettirebilirler. Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansına sahip olan Brokerlar, ilgili piyasalarda işini gerçekleştirebilir. Düzey 3 Lisansına sahip olmak için başarı sınavına girecek kişilerin çalışması gereken birtakım konular bulunmaktadır. Bunlar aşağıda belirtilmiştir:
- Sermaye Piyasası Araçları 1,
- Sermaye Piyasası Araçları 2,
- Yatırım Kuruluşları,
- Finansal Piyasalar,
- Genel Ekonomi,
- Temel Finans Matematiği,
- Ticaret Hukuku,
- Mali Analiz,
- Meslek Kuralları,
- Finansal Yönetim,
- Sermaye Piyasasında Vergilendirme,
- Geniş Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı,
- Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri
Türev araçlar ile ilgili de işlem gerçekleştirmek isteyenler Türev Araçları Lisansını da sahip olmalıdır. İlgili lisansların edinilmesinin sonrasında birçok sektörde etkili rol alan Brokerlar için deneyim ve bilgi oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Broker mesleğini icra etmek isteyenlerin fazlalığı ile doğru orantılı olarak rekabette yükselmektedir. Peki Brokerda bulunması gereken özellikler nedir ve nelerdir?
Broker Nedir ve Hangi Özellikleri Taşımaktadır?
Bireylerin meslek seçiminde çoğunlukla tercih ettiği bir meslek olan Brokerlar, tercih edilme sıklığı sebebi ile rekabetin yüksekliği ile de bilinmektedir. Brokerların genel anlamda sahip olması gereken temel özellikleri şu şekildedir:
- Komisyoncuların faaliyette bulundukları sektörlerde gerçekleştirecekleri işlemlerin başarılı olabilmesi için iyi analiz yeteneğine sahip olması gerekmektedir.
- Komisyoncular işlemleri gerçekleştirirken hızlı olmaya ek olarak; mantık çerçevesinde ile akıl yürütebilme özelliği de bulunması gerekir.
- Broker işlemlerin ve sektörel durumu güzel ve etkili araştırma ustalığa sahip olmalıdır. Araştırma yapabilmeye ek olarak bir iyi bir raporlama da gerçekleştirmelidir.
- Yoğun rekabet olan sektörlerde faaliyet gösteren komisyoncular, rekabet ve işlem çokluğundan kaynaklanan stres içerisinde bile hızlı ve güçlü düşünüp harekete geçmelidir.
- Farklı sektörlerde istihdam alanı bulunan Brokerlar, genel itibariyle gerçekleştirecekleri işlemleri titiz bir şekilde incelemeli ve detaylara inmelidir. Detaylı bir incelemede gerçekleştirilen işlemlerde geri dönülemez yanlışlar ortaya çıkabilmektedir.
- Ekonomi tabanlı lisans bölümlerinden mezun olduktan sonra ilgili sertifikaları edinen komisyoncular, sektöre adım attıkları andan itibaren müşterileri ile iyi ilişkiler kurmayı gerçekleştirebilmelidir.