Ayı Piyasası Nedir?

Trade Kulübü - Ayı Piyasası Nedir

Ayı Piyasası Nedir?

Ayı piyasası, İngilizce’’Bearish market” kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Kimi kaynaklarda bu kelime, ‘Ayı Trendi’ olarak da karşımıza çıkmaktadır. Piyasaların düşüş ve yükseliş yönleri, Ayı ve Boğa figürlerinden faydalanarak isimlendirilmiştir. Ayılar saldırı esnasında pençelerini yukarıdan aşağıya doğru geçirirler; boğalar ise saldırı esnasında sivri boynuzlarını aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirmektedirler. Piyasadaki hareketlerin yönünü ifade etmek için de bu boğa ve ayıların bu hareketlerinden yola çıkılmıştır.

Ayı piyasasını ortaya çıkmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Durgun ekonomi
  • Uzun süreli yetersiz satışlar
  • İstihdam düşüklüğü
  • Harcanabilir düşük gelir

Ayı piyasasının yönettiği dönemlerde yatırımcılara, özveriyle çalışıp gelişmeleri takip etmeleri sıklıkla tembih edilir. En ufak bir ihmal yatırımcıların yanlış karar vermesine neden olabilir.

Ayı piyasası ne zaman başlar?

Ayı piyasası, ekonominin durağan olduğu zamanlarda yatırımcıların iyimserlik ve kötümserlik derecelerine oranla ortaya çıkar. Fiyat düşüşleri piyasa değerini daha az olumsuz etkilerken piyasadaki ilerleyişi bütünüyle değiştirmez.

Trade Kulübü - Ayı Piyasası Nedir
Trade Kulübü – Ayı Piyasası Nedir

Ayı Sezonu ne kadar sürer?

Ekonomide yaşanan durumların piyasaya etkileri, finansal beklentilerin değişim göstermemesi, trend sürelerinin belirsiz oluşu, ayı piyasasının ne kadar devam edeceğini tahmin edilemez hale getirir.

Ayı sezonunun süresini dünyadaki ekonomik ve siyasi süreçlerin etkisi de oldukça önemlidir.

1926 yılından itibaren 8 tane ayı piyasası yaşanmıştır.

Ayı Sezonu Nasıl Anlaşılır?

Ayı sezonunu anlamak için piyasalardaki büyük çaplı düşüşler incelenir. Piyasalarda %20 oranında düşüş söz konusu olması, ayı piyasasının belirtisidir. Bu durumda yatırımcıların dikkatli olmaları tavsiye edilir. Piyasaların güncel durumunu iyi bir şekilde incelemeden hareket etmek oldukça risk altında bulundurur. Bu konuda uzman kişilerden, borsa uzmanlarından bilgi aktarımı sağlanmasında yarar vardır.

Piyasalarda ayı sezonu ürün satışlarını nasıl etkiler?

Finansal bir ürünün ayı piyasası içerisinde bulunduğunu söylemek için, o ürünün ana trendinin düşüşe doğru ilerlediğini gözlemlenmesi gerekir. Ayı sezonunda piyasadaki ürünlere talep düşer. Ürün taleplerinde azalma yaşanınca da otomatik olarak kimse o ürünleri satın almak istemediği için, fiyatlar düşmeyi sürdürür.

Forex Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İçin Tıklayın!