Ortalama Gerçek Aralık (ATR) Nedir?

Trade Kulübü - Ortalama Gerçek Aralık (ATR)

Ortalama Gerçek Aralık (ATR)

Ortalama Gerçek Aralık (ATR), teknik analizde oynaklığı kontrol etmek için kullanılan bir araçtır. Günümüzün popüler göstergelerinin birçoğundan farklı olarak, ATR fiyatın yönünü belirlemek için kullanılmamaktadır. Tam tersine, yalnızca fiyat boşlukları veya limit hareketlerinden oluşan oynaklığı ölçmek için kullanılan bir ölçümdür.

Tarihçe

  1. Welles Wilder tarafından ortaya çıkan ATR, Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar kitabında yerini aldı. Kitap 1978’de yayınlandı ve şimdiki gibi klasik göstergelerinin birçoğunu da içinde barındırıyordu; Göreceli Güç Endeksi, Ortalama Yön Endeksi ve Parabolik SAR. Bahsedilen göstergeler gibi, ATR hala birçok insan tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ve teknik analiz dünyasında oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Temeller

Ortalama Gerçek Aralık, çoğunlukla ana fiyat grafiği çerçevesi altında tutulan kesintisiz bir çizgidir. Ortalama Gerçek Aralığı yorumlamanın yolu, ATR değeri ne kadar yüksek değerdeyse, volatilite seviyesi de o kadar yüksektir.

  • ATR için kullanılacak geriye bakma süresi yatırımcının tercihine bağlıdır, fakat 14 gün en yaygın olanıdır.
  • ATR değişken dönemlerle (günlük, haftalık, gün içi vb.) Kullanılabilir, fakat çoğunlukla günlük kullanılan süredir.

Bir Hareketin Gücünün Ölçülmesi

Daha önce belirtildiği gibi, Ortalama Gerçek Aralık fiyat yönünü dikkate almaz, bu sebeple gelecekteki hareketleri tahmin etmek için aktif bir gösterge olarak kullanılamaz. Bunun yerine, bir hareketin gücünü ölçmede en faydalı olanıdır. Örneğin, bir menkul kıymetin fiyatı, Ayı veya Boğa gibi bir hareket veya geri dönüş yaparsa, çoğunlukla oynaklıkta bir yükselme olur. Bu durumda, ATR yükselişe geçecek. Bu, hareketin altında yatan gücünü ölçmenin bir yolu olarak tercih edilebilir. Büyük bir harekette uçuculuk arttıkça, o hareketi daha fazla ilgi veya baskı o kadar güçlendirir.

Yanlara doğru sürekli hareket eden periyotlarda uçuculuk çoğunlukla düşüktür. Bu, işlem alanlarının keşfedilmesine yardımcı olabilir.

Mutlak Değer Kullanma

ATR’nin fiyattaki farklılıkların mutlak değerleri kullanılarak hesaplanması, riske atılmaması gereken bir şeydir. Bu önemlidir, çünkü daha yüksek fiyat değerli menkul kıymetlerin doğal olarak daha yüksek ATR değerlerine sahip olacağını ifade eder. Aynı şekilde, daha düşük fiyat değeri olan sahip menkul kıymetlerin daha düşük ATR değerine sahip olacaktır. Sonuç olarak, bir yatırımcı birden fazla menkul kıymetin ATR Değerlerini karşılaştırma yapamaz.

Forex Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İçin Tıklayın!