Destek Seviyesi Nedir?
Destek seviyesi nedir; destek seviyeleri teknik analiz yaparken incelediğimiz zaman periyodunda düşüş trendinde olan, yani fiyatı düşen bir yatırım aracı için satıcıların talep etmediği, alıcıların ise ilgili düzeyden yatırım aracını almaya istekli olduğu, dolayısıyla da düşüşün hız kaybettiği, zorlandığı seviyeleri belirtir.
Aslında bu düzeyler, -bir bakıma- fiyat henüz bu seviyeleri kırmadan önce direnç seviyelerini belli ederler. Aynı zamanda fiyat belli bir zaman dilimi içinde bu seviyeye ne kadar sık uğramışsa destek düzeyi de o kadar güçlü olur.
Bir destek seviyesinin kuvveti, fiyatın olası düşüşlerde o noktada ne kadar zorlanacağının da indikatördür. Dolayısıyla teknik bir grafikte fiyatın pek çok kez uğramış olduğu güçlü bir destek seviyesi gözlemlerseniz olası bir düşüş ihtimalinde fiyatın o destek seviyesine geri geleceğini ve o seviyede fiyattaki düşüş hareketinin zorlanacağını bilmeniz oldukça önemlidir.
Direnç Seviyesi Nedir?
Direnç seviyeleri; fiyatı hızlı bir ivme ile yükselmede olan bir yatırım aracı için yükselişin yumuşadığı, alıcıların isteksiz, satıcıların ise daha çok talep ettiği seviyeleri belirtir. Bir teknik grafikte direnç seviyeleri, bize fiyat hareketinin zorlanacağı düzeyler konusunda ipuçları verebilir. Aynı zamanda bu seviyeleri, fiyatın daha önce birçok kez ulaştığı ve tekrardan ulaşabileceği seviyeler olarak da değerlendirebiliriz.
Tıpkı destek seviyeleri gibi direnç seviyelerinde de fiyatın pek çok kez uğramış olduğu direnç düzeyleri güçlü bir direnç seviyesidir ve yükselmenin bu seviyeye kadar geleceği ve bu seviyede zorlanabileceğini belirtir. Güçlü bir direnç seviyesinin kırılması ise hisse fiyatının yüksekliği için oldukça pozitif bir mesaj olarak belirtilebilir.
Destek ve Direnç Seviyeleri Neden Önemli?
Destek ve direnç seviyeleri, yatırımcılara hisse fiyatının olası bir düşme ya da artma olasılığında hangi seviyelere kadar geriye gideceği veya hangi seviyelere kadar yükselebileceğini gösterir.
Destek seviyelerini tanımlanırken fiyatın gerilediği bu seviyelerden destek bularak yükselişe devam edebileceği gibi bu seviyeyi de ulaşırsa düşüşün devam edeceği sinyalini belirtebiliriz.
Aynı şekilde direnç seviyeleri için de fiyatın yükselmede direnç seviyesine geldiğinde dirençle karşılaşabileceğini ve o seviyeden geri çekilme yaşayabileceğini önceden öngörebiliriz. Bir direncin yükseliş yönlü kırılması ile yükselişin devam edeceği sinyalini alırız.
Destek ve Direnç Seviyelerinin Kırıldığını Nasıl Anlarız?
Elbette en temel konulardan biri de destek ve direnç seviyelerinin ne zaman ulaşabildiğini anlayabilmek. Çünkü fiyatın desteğin altında kalmış olması ya da direnç seviyesinin üstüne çıkmış olması genellikle seviyenin kırılmış olduğunu gösterse de her zaman bu seviyelerin kırıldığını ifade etmez.
Normal şartlarda bir destek seviyesinin kırılmış olabilmesi için ilgili finansal enstrümanın o düzeyin altında en az bir kez kapanış yapmış olması gerekir. Bir direnç seviyesinin kırılmış sayılabilmesi için de benzeri durum geçerli olup daha önce tespit edilmiş direnç düzeyinin üstünde en az bir kez kapanış yapılmış olması ilgili seviyenin kırıldığını ifade eder.
Tabii bazen fiyat, destek ya da direnç düzeyini kıracak şekilde tek seferlik kapanış gerçekleştirse de tekrardan destek ya da direnç seviyesine dönüş yaparak yanıltma yapabilir. Diğer yandan bir destek seviyesi aşağı yönlü kırıldığında o seviye artık direnç konumunda sayılırken, bir direnç seviyesi yukarı yönlü kırıldığında da ilgili seviye artık destek olarak tanımlanır.
Destek ve Direnç Seviyeleri Önemli Ancak Yeterli Değil!
Destek ve direnç seviyeleri, teknik analiz yaparken öncelikli konular olsa da yeterince yeterli değildir. Bu nedenle destek ve direnç seviyelerini belirlerken dikkat etmemiz gereken bazı konulara aşağıdaki gibi değinebiliriz:
- Yatırımcılar, destek ve direnç seviyelerine göre yatırım yaparken gün içi kısa vadeden ziyade gün içi ve haftalık gibi görece uzun periyotlarla ilerlemelidir. Destek-direnç seviyelerinde de orta ve uzun vade seviyeleri daha güvenli sayılırken gün içi seviyelerde daha çok ara destek-ara direnç dediğimiz noktalar takip edilir.
- Ayrıca analizi yapılan yatırım aracının volatilite, hacim gibi özellikleri de dikkatli şekilde takip edilmelidir. Volatilitesi yüksek olan ürünlerde daha çok haftalık kapanışları gözlemlemek, kısa vade için daha güvenilir bulunurken orta vade içinse aylık kapanışlar gözlemlenmesi önerilir.
- Destek ve direnç bölgelerini bulmanıza yardımcı olmanın bir yolu, mum grafiği yerine çizgi grafikte destek ve direnç belirlemektir. Çizgi grafikte bölgeleri belirlemenin sebebi; çizgi grafiklerin size sadece kapanış fiyatını göstermesi, mumların ise tabloya aşırı yüksek ve düşük düzeyler ekleyerek yanıltıcı olabilmesidir. Teknik analiz yaparken mum grafikler daha ince bir analiz yapmanıza yardımcı olsa da henüz teknik analiz yapmaya yeni başlıyorsanız destek direnç bölgelerini sınırlamak çizgi grafiklerle bölgeleri daha kolay bulabilirsiniz.
- Destek ve direnç seviyeleri incelenirken göstergeler, hareketli ortalamalar ve varsa formasyonlar da kontrol edilmelidir.
- Destek ve direnç seviyeleri belirli periyotlarla güncellenmelidir.