Mükemmel bir işlem yapabilmek, işleme doğru yerde girip doğru yerden çıkmak gerçekten oldukça zordur. Analizcilerin kendini sürekli geliştirmesi, sık sık yaptığı uygulamalarla kazandığı becerisini strateji oluşturma aşamasına getirerek bu stratejiye uygun işlem yapabilmesi ve zamanında kapatabilmesi yorucu bir iştir. Eğer analizlerine güvenmiyorsa kendini hatalar zincirinin içerisinde bulur, aynı döngüde dolaşır. Analizcinin, kendi analiz yöntemine göre ileri derecede göz aşinalığına sahip olması, kendi sistemine sadık kalması gerekmektedir. Analizi yapan yatırımcının oluşturduğu stratejinin tüm adımlarını listelemesi, yapmaya karar vermek üzere olduğu işlemin bu listedekilere uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Aksi halde başarılı olamaz.
Bu çerçevede şunu belirtmek gerekmektedir. Hiçbir zaman bilinçli olarak en dipten işlem açılması ve en tepeden satılması mümkün değildir. Böyle bir durum ancak çok düşük bir şans eseri gerçekleşebilir. Piyasa yapıcı büyük yatırımcıların yaptıkları işlemleri doğru analiz edip oluşan bir trendin en mantıklı ve güvenilir yerinde işleme girilebilir ve çıkılabilir. Çünkü büyük yatırımcılar zaten bir işlem gerçekleştirmiş ve biz o gerçekleşen işlemin ayak izlerini, ipuçlarını takip ederek trend başladıktan bir süre sonra işleme girmeye karar vermiş oluruz. Piyasalarda başarılı olabilmek için büyük yatırımcılarla birlikte hareket etmek şarttır. Akıntıya karşı küresek çeken kişi sadece varmak istediği yönün tam tersi istikametine doğru hareket ediyor demektir.
Formasyonlar ise tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Her formasyon için en az birkaç tane teyit almak gerekmektedir. Arz talep bölgeleri, mum çubukları, iğneli alanlar, momentum, trend çizgisi, trend yönü gibi tüm bunların birleştirip stratejik karar mekanizması kurulması gerekmektedir. Teyit almadan herhangi bir işleme girilememelidir. Herhangi bir işleme girildiğinde ise eğer verilen kararın aksine hareket gözlenirse pozisyonun kapatılması gerekmektedir. İşleme “aşık olmak” ve o işlemde ısrar etmek zarar verir. Bu nokta da daha öncede belirttiğimiz gibi stop-loss noktasının çok büyük bir önemi vardır. İşlem yapmaya karar verilirken en önemli hususlardan bir tanesi de yapılacak işlemin hedeflenen getirisinin, ters tepme riskine karşılık konulacak stop loss seviyesine göre mantıklı orana sahip olmasıdır. risk-getiri oranının doğru tayin edilmiş olmalıdır. 100 birimle girilen işlem için 5 birim stop-loss seviyesi göze alındıysa hedeflenen getiri en az 10-15 birim olarak belirlenmiş olmalıdır. Tıpkı 50 kuruşluk ikramiye getirecek bir piyango biletine 100 kuruş ödenmeyeceği gibi.
Özetle, (PIE analiz sistemine göre) başarılı bir işlem için:
1. Sisteme Sadakat: Sisteme sadık kalınmalıdır.
2. İşlemin Teyidi: Yapılacak işlemin en az 2, daha iyisi en az 3 yöntem ile teyit edilmiş olması gerekir:
A. Trend: İşlemin “trend” yönünde olması
B. Korelasyon: İşlem yapılacak pariteyle korelasyon halinde hareket eden
başka bir paritede düşüş veya yükselişin görülebilmesi
C. Momentum: Momentumun açılacak işlemle aynı yönde olması
D. Mum Çubuklar: Mum çubukların açılacak işlem için anlamlı veriler sunabilmesi
3. Risk / Getiri Oranı: Girilecek işlemde stop-loss ve kâr arasındaki ilişkinin makul bir seviyede olması gerekir.