Finansal piyasalarda indikatörler gerçekten de gerekli mi?

Finansal-piyasalarda-indikatörler-gerçekten-de-gerekli-mi-.jpg

İndikatörler genel olarak gereksizdir, çünkü tamamı grafiklerin geçmişleriyle alakalıdır. Geçmiş zamanda grafiklerde muazzam sinyaller olabilir. Zaten işin aldatmacası da budur. Sadece fiyat hareketlerine dayalı geliştirilen indikatörler işe yarayabilir. Örneklendirecek olursak, iki takım sahada biri yorgunluktan dökülüyor, atak geliştiremiyor, pas yapamıyor. İnsanlar bu takımın kaybedeceğini kolaylıkla söyleyebilir. Fakat işin tuhaf yanı bu iki takım arasındaki geçmiş istatistikler de ortaya çıkıyor. İstatistiklere göre sahada varlık gösteremeyen takımın kazanması gerekiyor.

Sizce de garip değil mi? Gözle görülen tek şey fiyatların kendisidir. İndikatörlerin %100’üne yakını geçmişte olan şeylerin bir nevi istatistiği durumundadır. En basit olarak anlatacak olursak bir hareketli ortalama kullanmak ya da hareketli ortalama ile sinyal üretmeye çalışmak belki Forex piyasalarında birkaç aydır uğraşan yatırımcılar için anlaşılır olabilir fakat yıllarını bu işe verenlerin şimdiye kadar bunlardan tamamen sıyrılmış olması gerekiyor.

Bütün forumlarda, platformlarda ve sosyal medyada büyük piyasa yapıcıların fiyatı yönlendirdiğini okuyabilirsiniz. O zaman kazanmanın tek yolu onlarla birlikte hareket etmek olacaktır.

Bütün herkesin kolaylıkla sahip olabileceği yığınla indikatör mü piyasa yapıcı büyük yatırımcılarla birlikte işleme girmemizi sağlayacak? Piyasa bu kadar mı kolay tam tersi, büyüklerle aynı yöne gitmenin tek yolu fiyatın kendisine bakmaktır. Nerede alıcıların biriktiği, nerede satıcıların devreye girdiği tahminlerle yapılacak iş değildir. Fiyat bize ne söylerse onu dinlememiz gerekiyor. Bunun için mum çubukları hareketleri hakkında en detaylı bilgiye ulaşılmalıdır.