Haftanın ikinci işlem gününde Amerikan doları Avrupa ticaretinde yükselişe geçti fakat FED toplantısı başlamadan önce son beş haftanın en düşük seviyelerinin üzerine çıkmakta zorlandı.
Dolar endeksi, Şubat ayından bu yana ilk defa 103 puanın altına düşmesinin ardından yüzde 0,1 artışla 103,025 seviyesinden işlem görüyor.
Bankacılık sektöründe yaşanan çalkantılar, Amerikan dolarını baskı altına alırken, yatırımcılar bu bankacılık krizinin FED’in hafta içinde faizleri çok daha fazla artırmasını engelleyeceğini ya da artırmasına izin vermeyeceği beklentisini fiyatlamaya başladı.
FED, Pazar günü küresel piyasalardaki fonlama stresini azaltmak için yedi günlük gelişmiş bir dolar takası sundu.
Deutsche Bank uluslararası stratejisti Alan Ruskin, konu hakkında “Her ne kadar bu imkanın kullanımı sınırlı olsa da parasal sisteme likidite ekleme telaşı, finansal stresin ‘en açık işareti’ ve dolar için açık bir olumsuzluk.” dedi.
Piyasalarda genel olarak Çarşamba günü açıklanacak faiz kararının, 25 baz puanlık bir artış yönünde olması bekleniyor.
Ayrıca piyasalar, FED’in yeniden genişlemeye başlayan 8,6 trilyon dolarlık bilançosu hakkında söyleyeceklerini dinleyecek.
Küresel Piyasalarda Neler Oluyor?
Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faizleri 50 baz puan artırdı. Fakat bankacılık sektöründeki belirsizlik, merkez bankasının bu yıl izin verdiği artış sayısını sınırlandırabilir.
ECB Başkanı Christine Lagarde, Pazartesi günü Avrupa milletvekillerine verdiği demeçte “Açıkçası finansal istikrar gerilimleri talep üzerinde bir etkiye sahip olabilir ve aslında para politikası ve faiz oranı artışları tarafından yapılacak işin bir kısmını yapabilir.” açıklamasında bulundu
İngiltere’de Neler Oluyor?
Perşembe günü yapılacak ve üst üste 11. Toplantısında da faizleri artırması beklenen BoE toplantısı öncesinde GBPUSD, yüzde 0,2 düşüşle 1,2251 seviyesine düştü.
Bu çerçevede BoE, Cuma günü yayınlanan bir ankette İngiliz halkının enflasyon beklentilerinin düştüğünü ve merkez bankasının artış döngüsünü sona erdirmeye yakın olduğu söylenildi.