DAX nedir? DAX endeksinde hangi hisseler var?

DAX nedir? DAX endeksinde hangi hisseler var?

Borsaları yakından takip eden birçok kişinin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de DAX 30 endeksi nedir? Sorusudur. DAX 30, 1988 senesinden bu yana kesintisiz olarak kullanılan ve bin ana endeks değerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan hisse senedi endeksidir. Borsa piyasalarında DAX endeksi olarak da bilinir.

DAX, Almanya’nın en büyük 30 şirketinin hisse senedini içerisinde bulunduran bir borsa hisse endeksidir. DAX endeksi sayesinde bu 30 büyük firmanın işlem gördüğü hisse senetlerine farklı ülkelerden de yatırım yapmak mümkündür.

DAX, Almaya Borsası’nda işlem görmektedir. Bu borsa üzerinden yatırım isteyen yatırımcılar, doğru aracı kurum ile DAX endeksinde işlem gören kağıtlara yatırım yapabilirler. Avrupa’nın en çok tercih edilen borsası olduğundan DAX tüm dünyada ilgi görmektedir.

DAX Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Almanya’nın en önemli hisse senedi endeksi olan DAX’ın hesaplamalarında Xetra ticaret tabanı kullanılmaktadır. Bu ticaret tabanı elektronik bir sistemden meydana gelir. DAX endeksinde bu ticaret tabanından gelen fiyatlar üzerinden hesaplamalar yapılır. Serbest işlem metodolojisi, bu endeks ağırlıklarını hesaplamak için ortalama işlem hacminin bir ölçüsü ile beraber kullanılır.

Almanya borsası içerisinde bulunan hisse senetlerinin büyük bir kısmı Xetra sistemi içerisinde işlem görmektedir.

İşlem Gören Hisseler

Merck
Covestro
Thyssen Krupp
Heidelberg Cement
Lufthansa
Wirecard
Deutsche Bank
Heidelberg Cement
RWE
Lufthansa
Deutsche Börse
E.ON
Fresenius Medical Care
Infineon Technologies
Vonovia
Beiersdorf
Fresenius
Continental
Munich Re
Henkel
Deutsche Post
Adidas
BMW
Bayer
BASF
Daimler
Deutsche Telekom
Volkswagen
Siemens
Allianz
Linde
SAP

Dax endeksi işlem saatleri aşağıdaki gibidir.

Hafta içi 5 gün 03:30-22:55 saatleri arasında 1:10’a kadar kaldıraç kullanarak ve canlı verileri takip ederek işlem yapmak oldukça basittir. Üstelik hem Dax endeksinin yükselişine hem de düşüşüne çift yönlü olarak pozisyon açılabilir.