NYSE nedir? New York Borsası kısa tarihçesi

NYSE nedir? New York Borsası kısa tarihçesi

New York borsası, içerisinde işlem gören hisse senetlerinin piyasa değeri açısından dünyanın en büyük menkul kıymet borsası olma özelliğini taşır. New York borsasında işlem gören hisse senetlerinin piyasa değeri 19.3 trilyon dolardır. Borsanın aylık işlem hacmi yaklaşık 200 milyar dolardır.

NYSE’nin kuruluş tarihi 1792 yılına kadar gitmektedir. O dönemde 4 adet aracı kurum aralarında bir anlaşma imzalayarak borsanın kurulmasına öncülük etmiştir. 1. Dünya savaşı sırasında New York Borsası kapalı kalmıştır. Borsanın tarihine baktığımızdaysa 1929 yılında büyük buhran döneminde New York Borsasında kara Salı yaşanmış ve panik dalgası ile endekste satışlar hızlanmıştır. Bu olayın ardından yatırımcıların güvenini kazanmak üzere 1938 yılında bir dizi kararlar alınmıştır. 1987 yılında bu sefer de kara Pazartesi olayı yaşanmış ve endeks bir gün içerisinde 508 puan ve yüzde 22,6 düşüş yaşayarak tarihin en büyük borsa çöküşünü yaşamıştır. Yine aynı şekilde 1997 yılındaki Asya krizi sırasında NYSE ciddi kayıplar vermiştir. New York borsası hafta içi her gün 16.30 ile 23.00 TSİ saatleri arasında işlem görür.

New york borsasında birden fazla alt endeks bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ulusal endeks, sektör endeksi ve birleşik endekstir.

Nasdaq borsasında yaklaşık olarak 3000’in üzerinde şirketin hisse senetleri işlem görmektedir. Bu şirketlerden bazılarının isimlerini ve hisse senedi kısa kodunu (ticker) aşağıdaki listeden bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra NYSE ARCA endeksinde borsa yatırım fonları da işlem görmektedir. Örneğin; SLV koduyla ARCA’da işlem görmekte olan gümüş borsa yatırım fonu, yönetim altında bulunan varlıklar açısından en büyük gümüş borsa yatırım fonudur.