S&P500 nedir? S&P500’de hangi şirketler var?

S&P500 nedir? S&P500'de hangi şirketler var?

Borsa endeksleri yatırımcıların ve günlük olarak alım satım yapan kişilerin takip ettiği göstergelerden bir tanesidir. Amerika ekonomisinin dünyaya yön veren ekonomiler arasında olmasıyla birlikte, ABD borsalarının endeksleri diğer borsalara göre daha çok önem kazanır. ABD şirketlerinin durumu gösteren endekslerden en önemlilerinden bir tanesi de S&P500 denebilir.

SPX Nedir?

Standard & Poor’s veya diğer bir şekliyle S&P 500 endeksi Amerika’da halka açık olarak işlem gören en büyük 500 şirketin piyasa değeri ağırlığı hesaplanarak ortaya çıkan endekstir. SPX, S&P 500 endeksinin sembolüdür.

Bu endekste en büyük 500 ABD şirketinin tam olarak listelenmediğini belirtmek gerekir. Çünkü endeksin içerisinde başka kriterler de mevcuttur.

Fakat S&P 500 endeksi Amerika’da bulunan şirketlerin ekonomik performansını en iyi şekilde ortaya çıkaran göstergelerden bir tanesi olarak kabul edilir.

Performansı çok iyi bir şekilde gösterdiğinden birçok kurumsal ve bireysel yatırımcı tarafından takip edilir. S&P 500 endeksine baktığımızda 1957 yılında ortaya çıktığını görüyoruz. Adından da anlaşılacağı üzere kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard and Poor’s tarafından oluşturulmuştur.

Bir Şirketin Hisseleri S&P 500 Endeksine Nasıl Eklenir?

Bir şirketin S&P 500 endeksine alınması için birçok kriter bulunur. Bunlardan ilki şirketin Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik olarak bulunması şartıdır.

Diğer bir şartı ise şirketin hisselerinin en az yüzde 10’u halka açık olacak şekilde borsada listelenmesi gerekir.

Diğer şartları ise son dört çeyrekte pozitif kazanca sahil olmalıdır. Bu kriterlere baktığımızda S&P 500 endeksi ekonomi göstergesi olarak kullanabilecek en iyi göstergelerden bir tanesidir.

S&P 500’de Hangi Şirketler Bulunur?

Adobe

AMD

Apple

Amazon

Alphabet

American Airlines

American Express

Autodesk

Best Buy

BlackRock

Boeing

Citigroup

Coco-Cola

eBay

Etsy

ExxonMobil

FedEx

JPMorgan Chase & Co.

Ve birçok şirketi S&P 500 endeksinde görebilirisiniz.