Pre market ve post market (Açılış öncesi ve kapanış sonrası) nedir?

Pre market ve post market (Açılış öncesi ve kapanış sonrası) nedir?

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi Amerikan borsa seansı Türkiye saati ile 17.30’da başlar. Türkiye saati le 00.00’da sona erer. Fakat belirtilen saatler dışında da Amerikan borsalarında işlem yapılabileceğini pek az kişi bilmektedir. Bu işlemlere açılış öncesi işlemler ve kapanış sonrası işlemler denir.

Piyasalar açılış öncesi işlemlerde yatırımcılar, borsa açılış senası öncesi belirlenen saatlerde Türkiye saati ile 12.00 – 17.30 arasında işlem yapabilirler.

Piyasaların kapanışı sonrası işlemlerde ise yatırımcılar borsa seansı sonrası belirlenen saatlerde TSİ 00.00 – 04.00 saatleri arasında işlem yapabilmektedir.

Piyasa yapıcıları tarafından dikkatle takip edilen bu işlemler seans içi işlemlerden farklılıklar içerir.

İlk olarak piyasa öncesi işlemlerde alternatif ticaret sistemi veya elektronik iletişim ağı denilen sistemleri kullanılır. Bu sistemler aracılıyla yalnızca sınırlı emirlere izin verilir. Kurumdan kuruma değişmekle birlikte çoğu kurum bireysel yatırımcıları olası fiyat risklerine karşı korumak için piyasa öncesi ve sonrası işlemlerde yalnızca limit emri kullanılmasına izin verilir. Yine kurum tercihine bağlı olarak çoğu kurumda verilen limit emir yalnızca piyasa öncesi sonrası belirlenen işlem saatlerinde geçerli olup, gerçekleşmediği takdirde normal seansa taşınması izin verilmez.

Piyasa Öncesi/Sonrası Alım Satımın Faydaları ve Riskleri

Pre Market ve Post Market işlemleri yatırımcılar için birçok fayda sağladığı gibi bir takım riskler de bulundurur.

Öncelikle en çok dikkat edilmesi gereken husus seans dışı işlemlerde likidite zayıf, hacim düşük ve alım satım arasındaki marjların açılması olasılığını her zaman bulunmasıdır. Bu nedenle aktivitenin az olduğu yeterli hacme sahip olamayan küçük sermayeli şirketler açılış öncesi işlemlere dahil edilmezler.

Piyasa öncesi alım satım, Amerikan seansı kapanışı sonrası haber akışlarını değerlendirerek seans öncesinde olası fırsatları değerlendirebilmek için işlem olanağı sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse çoğu ABD şirketi bilançolarını piyasa kapanışı sonrasında açıklarlar. Nitekim ekonomik takvim dolasıyla önemli gelişmeler piyasa açılışı öncesinde gelmektedir. Bu durumda hisse senedi piyasalarında önemli fiyat hareketlerinin yaşanmasını tetiklediği gibi bu hareketleri takip etmek ve değerlendirmek isteyen yatırımcılar için de bir fırsat sağlamaktadır. Fakat unutulmaması gereken nokta piyasa öncesi işlemlerde sert hareketlilik gösteren hisse senetleri için trend normal seans içinde tam tersine dönebilir. Bu gibi fiyat belirsizliklerine neden olan ise başta da belirttiğimiz gibi piyasa öncesi işlemlerde hacmin düşük ve aktivitenin az olmasıdır.