Elmas formasyonu nedir? Elmas formasyonu nasıl oluşur?

Elmas formasyonu nedir? Elmas formasyonu nasıl oluşur?

Elmas formasyonu nedir? Elmas formasyonu trend dönüşlerini tespit etmek için kullanılan bir formasyondur. İngilizcede Diamond formasyonu olarak da geçmektedir. Grafiklerde elmas formasyonu doğru bir şekilde çizildikten sonra, abi olarak değişiklikler yaparak yüksek kar edebilmek için kullanılan en kullanışlı formasyonlardan bir tanesidir.

Elmas tepe, çoğunlukla önemli yükseliş trendlerinin tepesinde oluşur. Yaklaşık eksiklikleri ve düzeltmeleri göreceli doğruluk ve kolaylıkla etkin bir şekilde bildirir. Döviz piyasalarının artan likiditesi nedeniyle, bu oluşumun döviz piyasalarında belirlenmesi, fiyat hareketinde sıklıkla boşlukların meydana geldiği ve elmas tepeyi tanımak için gereken bazı gereksinimlerin yerini aldığı hisse bazlı muadilinden daha kolaydır.

Piyasalarda sıklıkla görülen geniş dalgalanmalar yatırımcılara ticaret için bol bol fırsat sunar. Bu oluşum herhangi bir zaman çerçevesine, özellikle günlük ve saatlik grafiklere de uygulanır.

Elmas Formasyonu Oluşumu

Elmas grafik oluşumu, V şeklinde bir yaka ile baş ve omuz deseni gibi gözükür. Genişleyen bir üçgenin görünümüne sahiptir. Bu üçgen genişleme ve daralma kısımlarından oluşur. Elmas grafik desenleri genelde trend tepelerinde görülmektedir.

Hedef Belirleme

Elmas formasyonunun hedef belirlenmesi için öncelikle fiyatlarda bir yükselme yaşandıktan sonra yükselmeye oranla daha yavaş bir şekilde daralma yaşanması beklenmelidir. Trend başlangıcında fiyatlarla beraber doğru orantılı bir şekilde artan hacim tepe noktasından sonra düşer. İlk tepenin dönüşünden sonra yapılan dip tepeden çok da uzakta olmayacaktır. Oluşan dipten sonra grafik yönünü dibin yapıldığı yerden yukarı doğru hacim desteği ile beraber yükselmektedir. Tepeler arası geçişte önemli olan tepe seviyelerinin arasında ki hacim farkının artmış olmasıdır.

Elmas formasyonunun bitişi 2. Dipten sonra gerçekleşecek olan 3. Tepenin 2. Tepe seviyesine ulaşamadan geri dönmesi ile genişleme modelinin sonun işaret eder. Genişleyen üçgen formasyonu haline gelen elmas formasyonunun bitişi diğer bir kontrol şekli ise 3. Tepe hacminin 2. Tepe hacminden düşük olmasıdır. Elmas formasyonunu oluşturan 2 tepe ve 2 dip noktasının ardından daralma ortaya çıkar ve bazı durumlarda 1 adet tepe ve dip noktası eklenir.

Genişleme sonlandıktan sonra elmas formasyonunu oluşturan daralma bölgesi başlar. Simetrik üçgene benzemektedir tepe fiyatları alçalmakta dipler ise yükselmekte oluğundan tepe ve dip arasında sıkışmalar artar. Bu sırada işlem hacmi ise genişleme modeline oranla azalır.

Trendin kararsızlığı bu modelin bir dönüş formasyonu olarak çalışmasına neden olur. Ancak daralma modelinde gerçekleşen olayların dikkatli bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Bu kararsız simetrik üçgen bir formasyon olarak çalışmaya başlayabilir kırılmanın trend yönünde gerçekleşmesi olasıdır. Değişikliklerinizi kırılmadan önce yapmanız gerekmektedir. Kırılmanın ardından hacim miktarının yükselmesi beklenir.