MACD indikatörü hisse piyasalarında olduğu gibi Forex piyasalarında da sıklıkla kullanılan bir indikatördür. Hareketli ortalamalardan oluşturulmuştur. Bu nedenle osilatör yani trend takip eden bir göstergedir. Teknik analizde fiyatın kısa dönemli eğimiyle uzun dönemli eğilimi arasındaki ilişkiyi gösterir. Kısa vadeli 12 günlük üssel ortalamayla uzun vadeli 26 günlük üssel ortalama arasındaki farkın alınmasıyla oluşturulur. Seçilen enstrümana, analiz edilen vadeye göre MACD’nin periyodu değiştirilebilir. Metatrader ekranı üzerinde otomatik olarak kullanılan periyot 26 ve 12 günlük üssel ortalamaların farkıdır.
Sıfır seviyesi ise indikatörün denge noktasıdır. MACD sıfır seviyesinin altında veya üstünde hareket eder. 12 günlük ortalamanın değeri 26 günlük ortalamanın değerinden yüksek olduğunda MACD sıfır seviyesinin üstündedir. MACD sıfır seviyesinin üzerindeyken, kısa vadeli talep uzun vadeli talepten güçlüdür. Bu durum aşırı alışı simgeler. 12 günlük ortalamanın değeri 26 günlük hareketin değerinden düşük olduğunda ise MACD sıfır seviyesinin altına düşer. MACD sıfır seviyesinin altındayken aşırı satışı işaret eder.
MACD İndikatörü Nasıl Okunur?
MACD indikatörü üzerinden yorumlama yaparken tetik çizgisi olarak, 9 günlük hareketli ortalama kullanılır. Kesikli çizgiyle gösterilen 9 günlük üssel hareketli ortalamanın histograma göre durumu yorumlanır. Histogram sıfır çizgisinden yukarı doğru hızlıca hareket ettiğinde kesikli çizginin
MACD indikatörü yorumlanırken tetik çizgisi olarak, 9 günlük üssel hareketli ortalama histogramı aşağı doğru kesmesi satış sinyali olarak yorumlanır. Histogram negatif bölgede sıfır çizgisinden uzaklaştığında kesikli çizginin histogramı yukarı doğru kesmesi alış sinyali olarak yorumlanır. MACD özellikle sıfır çizgisinin etrafında hareket ederken hatalı sinyal üretebilir. Teknik analiz yapılırken MACD dışında farklı göstergelerle de desteklenmelidir.