Carry Trade nedir? Carry Trade nasıl yapılır?

Carry-Trade-nedi--Carry-Trade-nasıl-yapılır

Carry Trade Nedir?

Son dönemlerde trilyon doların üzerine ulaşmış olan Carry Trade piyasası, gerçekten güçlü bir piyasa olmasıyla birlikte her geçen gün dikkat çeken finansal araçlardan biri olmaya başladı. Carry Trade, herhangi bir düşük faize sahip para biriminize borçlanarak bu parayı, yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmanızla beraber elde edilen kazançtır. Günümüzde kar büyüklüğü Carry Trade için çok yüksek olmasıyla birlikte tercihi de bu yönde çok geniştir. Carry Trade, günümüzde büyük bir işlem hacmine sahip piyasa haline geldiği de bilinmektedir.

Carry Trade Nasıl Yapılır?

Carry Trade yapabilmek için önce parayı dolara yatırıp sonrasında istediğiniz ülke para birimine çevirmeniz gerekiyor. Sonrasında ise değerlendirmek istediğiniz ülkenin yüksek faize sahip hazine kağıtlarına bu parayı yatırarak değerlendirilmesi bekliyorsunuz. Daha detaylandırmak gerekirse;

Japon Bankasına 1000 yen borçlandığınızı düşünelim. Bu durumda bu 1000 yeni ABD dolarına çevirirseniz. ABD hazine bonosuna yatırırsanız. Bu durumda bakacağınız şey ülkelerin bonosudur. Japon bonosu yüzde 0, ABD bonosu yüzde 4,5 faiz ödemesi yapar. Bu durumda kar oranınız tam tamına yüzde 4,5 olur. Yatırım yaptığınız her para biriminiz 10 birim borç alabilir olursanız, bu durumda yaptığınız yatırım doğrultusunda karınız 45 olacaktır. Bu şekilde aradaki faiz oranı farkına göre kazanç sağlamak her zaman bu piyasa içerisinde mümkün hale gelir. Profesyonel insanların Carry Trade olarak piyasa yer alması gerçekten yoğun derecede fazladır. Bununla birlikte bu yatırım alanında bulunan profesyonel insanların, büyük oranda çoğu piyasada bulunan tüm gelişmeleri de yakında takip ediyorlar. Bununla birlikte ne zaman alış yapacaklarını ya da ne zaman satış yapacaklarını da buna göre değerlendirir, en iyi şekilde olabildiğince ucuz fiyattan alarak tepe fiyattan satmayı istiyorlar. Bunu en iyi başarmak adına da piyasa değerlendirmesi yapıp buna göre alış ve satış fiyatları görmek mümkündür.

Carry Trade İçin Tercih Edilen Ülkeler

Genel olarak döviz kuru tarafında dalgalanmaların olabildiğince en az olduğu ülkeler tercih edilir çünkü volatilitesi düşük olan bir ülke, borçlanarak alınan kredide de sizleri geri ödeme noktasında sürprizle karşılaşmanızı sağlamaz. Bununla birlikte faiz oranlarından da dalgalanmaların düşük olduğu ülkelerde Carry Trade işlemleri yapılır. Son olarak yatırımcılar, ülke çapında risklerin olabildiğince az olduğu ülkeleri tercih eder Carry Trade aracını tercih ederler. Bu çerçevede Brezilya, Türkiye gibi ülkelerde Carry Trade yapma önerisi her zaman yanlış öneri olarak kabul edilir. Daha stabil, döviz ve piyasalarda dalgalanmanın az olduğu ülkeler tercih edilmektedir.

Carry Trade Riskli Bir İşlem mi?

Her borsada olduğu gibi Carry Trade’de de her zaman risk bulunur. Risksiz hiçbir şeyden kazanç elde edemezsiniz. Carry Trade aracında ise risk, doğrudan para birimleriyle ayrı ayrı işlem yapıyor olmanızdan dolayı, her para birimi çoğaldığında riskin de artması demektedir. Yazı içerisinde yer alan örneğe göre bakılırsa, ABD doları ile yen arasında değer kazanma- kaybetme noktasında yer değiştirirse, yatırımcı da bu durumda kazanç kaybı yaşamış olur. Bu yüzden para birimlerinin de birbirleri arasında düzenli şekilde yatırım yaptığınız tarafın artışta olması çok önemlidir. Bunun en büyük nedeni Carry Trade aracında para, sizin paranız değildir. Borç alarak para yatırdığınız ve buna göre süreçleri ilerletmek istediğiniz için herhangi bir risk karşısında, kendi paranız olmamasından dolayı size geri dönüşü de borç para açığını kapatma durumu düşebilir. Ufak bir puan dahi para birimleri arasında oynama, sizlere zarar getireceğini unutmayın.