Bollinger Bantları nedir? Nasıl çalışır?

Bollinger Bantları nedir? Nasıl çalışır?


Bollinger bantları, John Bollinger tarafından 1980 yılında ortaya çıkarılan, hareketli ortalamaların üstüne ve altına yerleştirilen, teknik analizde çokça kullanılan volatilite bandıdır. Volatilite standart sapmaya bağlı değişken olup, volatilitedeki yükseliş veya düşüşler standart sapmaları etkilemektedir. Volatilite yükseldiğinde bollinger bantları genişlemekte, volatilite azaldığında ise bollinger bantları daralmaktadır. 2011 yılında bollinger bantları, John Bollinger adına patentlenmiştir.

Bollinger bantları fiyatların göreceli olarak yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu gösterir. Bollinger’a göre bantlar fiyat hareketlerinin yüzde 88-89’unu ihtiva eder. Bu sebeple bollinger bantlarının dışına çıkan fiyat hareketlerinin olağan dışı olduğu belirtilir. Teknik olarak baktığımızda fiyatlar üst banda yakınsa fiyatlar yüksek, fiyatlar alt banda yakınsa fiyatlar düşük olarak nitelendirilir. Bununla birlikte fiyatların göreceli olarak yüksek seyretmesi alış veya satış sinyali olarak yorumlanmalıdır.  

Bollinger bantları nasıl hesaplanır?

Orta Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama

Üst Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama + ( 20 günlük fiyatın standart sapması x 2)

Alt Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama – ( 20 günlük fiyatın standart sapması x 2)

Bollinger bantları nasıl kullanılır?

Yukarıdaki grafikte bollinger bandına ait bir örnek bulunmaktadır. Buradaki örnek üzerinden bakacak olursak, ortada bulunan çizgi 20 günlük hareketli ortalamayı gösterir. Bu çizginin üzerinde ve altında da iki adet çizgi bulunur. Üste yer alan çizgi: ortadaki hareketli ortalamanın K kadar standart sapması üstü, altta yer alan çizgi ise ortadaki hareketli ortalamanın K kadar standart sapmasının altını belirtir. Genelde bollinger bantlarında standart sapma 2, periyod ise 20 olarak kabul edilir.

MetaTrader4 üzerinde yer alan bollinger bantları indikatöründe standart sapma, periyod ve hareketli ortalama tipi değişebilmektedir. Bollinger bantları için en çok basit hareketli ortalama kullanılırken, en çok kullanılan diğer bir hareketli ortalama tipi de üssel hareketli ortalamadır.

Bollinger bantlarının kullanılmasındaki en önemli nedenlerden biri de finansal ürünün yüksek ve düşük seviyelerini bilebilmek ve ilgili ürünün hangi bant arasında dalgalanacağını kestirebilmektedir. Genel olarak bir finansal ürün bollinger bantlarının üst seviyesine geldiğinde aşırı alış seviyeleri, alt bandına değdiğinde ise aşırı satış seviyeleri olarak yorumlanmaktadır. Fakat unutulmaması gerekir ki hiçbir teknik analiz indikatörü tek başına anlamlı bir sonuç vermez. Bollinger bantları da diğer indikatörler ile birlikte kullanıldığında anlamlı sonuçlar verir.