2022 yılı kripto para piyasaları için giderek daha kötü bir hal alıyor. Hacim olarak dünyanın en büyük üçüncü kripto para borsası olan FTX, iflas ettiğini duyurdu. Şirketin kurucusu ve CEO’su Sam Bankman-Fried’de görevinden istifa etti. FTX’in yeni CEO’su John Ray ise konu hakkında iflas başvurusunun süreç için gerekli olduğu ve şeffaf bir şekilde işlemlerin yürütüleceği söyledi.
FTX neden battı
FTX kripto borsasının aslında batışı çok basit. Sermaye yetersizliği, FTX’in basına sızan bilanço bilgileri borsada işlem yapanlarda derin bir endişeye yol açtı. Neredeyse herkes ellerindeki kripto paraları satmak istedi veya çekmek istedi. Güçlü sermaye yapısına sahip olduğu düşünülen FTX ise gafil avlandı zira bu talepleri karşılayacak bir değer şirkette bulunmuyordu.
FTX’in batış olayı aslında basit: Sermaye yetersizliği. FTX’in basına sızan bilanço bilgileri borsada işlem yapanları derin bir endişeye sevk etti. Neredeyse herkes ellerindekileri satmak istedi veya çekmek istedi. Güçlü bir sermaye yapısına sahip olduğunu düşünen FTX ise gafil avlandı zira bu talepleri karşılayacak bir değer şirkette bulunmuyordu.
FTX olayı nasıl başladı
FTX borsası bu yılın başlarında 32 milyar dolar değere ulaşmıştı. Fakat geçen hafta sonu basına yansıyan raporda FTX’in yan şirketi Alameda’nın finansal tablolarında olmaması gereken yüksek miktarda FTT tokeni bulundurduğu görüldü. Yüksek miktarda FTT tokenini Alameda’nın bilançosunda bulunmasının bir açıklaması var: Şirketin bilançosu açık veriyor ve FTX’in yerel tokeniyle finanse ediliyor. Bu durum da bombanın fitilini ateşleyen başlangıç noktası oldu. Süreci adım adım yazımızda anlatmaya devam edelim.
Rakip Binance olayı körükledi
Alameda’nın endişe verici bilançosunun basına yansımasının ardından Binance hızlı davranarak yaklaşık 580 milyon dolar değerinde FTT’yi kendi platformuna çekti ve tasfiye kararı aldığını duyurdu. Piyasada olan toplan FTT milyarının yüzde 17’sine denk gelen bu miktarın bir anda elden çıkarılması FTX’i sona yaklaştırdı. Bu olayların ilerlemesi bir satış dalgasına dönüştü ve FTT, kritik seviye olarak ifade edilen 22 dolar seviyesine düştü.
Binance’ın FTX satın alma duyurusu
İlerleyen süreçte FTX CEO’su Sam Bankman-Fried açıklamasında, FTX’in çekim işlemlerini karşılayamayacağını ve likidite sorunu olduğunu açıkladı. Bunun üzerine de Binance, FTX’i satın alacağını duyurarak bir başka dalgaya neden oldu. Bu süre içerisinde tüm kripto para piyasasında sert satışlar devam etti ve Bitcoin, 8 Kasım tarihinde 17 bin dolar seviyesine düştü.
Binance, FTX’i satın almaktan vazgeçti
Satın alma işlemlerine başlayan Binance, FTX’in mevcut durumunu yakında incelemeye başladı. Her ne kadar Binance elindeki FTT’yi tasfiye ettiğini söylese de piyasa ve yatırımcılar buna inanmadı. Ayrıca piyasa Binance’in FTX’i kurtaracağına inanmamıştı. 10 Kasım günü Binance tarafından yapılan açıklamada FTX2in finansal rakamları sebep gösterilerek satın alımdan vazgeçtiğini açıkladı. Bu açıklama sonrasında Bitcoin son iki yılın en düşük seviyesine gerileyerek 15.500 dolar bandına yaklaştı.
FTX CEO’su likidite arayışına devam etti
Binance’in satın alımı iptal etmesi FTX’in durumunu neredeyse içinden çıkılmayacak bir hale getirdi. Sektör uzmanları FTX’in krizden çıkabilmesi için öncelikle 8 milyar dolar paraya ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu süre boyunca çeşitli ülkelerin düzenleyici kuruluşları FTX’i mercek altına almaya başladı. FTX CEO’sunun fon arayışı tamamen başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
FTX CEO’su: Hata yaptım
CEO Sam Bankman-Fried, Twitter’dan yaptığı açıklamada süreç kontrolünü tamamen kaybettiklerini duyurdu. Bankman-Fried, yaptığı açıklamada ciddi hatalar yaptığı ve tüm suçun kendisinde olduğunu itiraf etti.
Şimdi ne olacak
New York Üniversitesi’nden Yermack, nihayetinde FTX’in krizden çıkmasının sadece iki yolu olduğunu söylüyor. İlk senaryoya göre FTX, Binance ile birleşme girişiminde olduğu gibi kendisini bir başka firmaya satmak zorunda. Fakat 2008’deki Bear Stearns’in kendisini hisse başına 2 dolardan JPMorgan Chase’e satmasına benziyor. Fakat FTX2in durumu o kadar kötü ki, başka bir firmanın kendisini satın alması için ödeme yapmak zorunda bile kalabilir. Dolayısıyla böyle bir seçenek masada yok. FTX’in kullanabileceği ikinci ve kullandığı diğer seçenek varlıklarını tasfiye etmesi ve potansiyel olarak iflas başvurusunda bulunması. Şirket ABD’de bölüm 11 iflas işlemlerini başlattı. Bu durumda FTX’de parası olanlar paralarını kaybedebilir, zira çekim işlemleri gerçekleşmiyor.