Ethereum Nedir? Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum ilk olarak Amerika’nın kuzeyinde bir Bitcoin konferansında, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapıldı. Genel olarak bir alt coin statüsünde görünse de Ethereum esasında blockchain teknolojisinin gelişmesini ve daha fazla alanda kullanılmasını amaçlayan yenilikçi bir sistemdir.  

Ethereum kısaca, güç kaynağı olarak Ether kripto para birimini alan bir Kripto İşletim Sistemidir. Amacı Bitcoin’inde bağlı olduğu blockchain sistemi üzerinde kullanıcıların bu sistem üzerinden yeni yazılımları oluşturmasını sağlamaktır. Ethereum’un kullanıcılara sağladığı bu özgürlük ile birlikte birçok alt coin çıkarılmasına olanak sağladı.

Ethereum sistemi ile amaçlanan, kişisel veriler gibi bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından depolanmasını ve farklı amaçlar için kullanılmasını engellemek üzerinedir. Bugün neredeyse internette yaptığımız bütün işlemler, veriler halinde data banklarda kayıt altına alınmaktadır. Bu bilgilerin hangi amaçlar doğrultusunda kullanacağı konusu ise tam bir bilinmezlik içerisindedir.

Ethereum sistemi ile bu işlemler tamamen dağınık ve anonim bir şekilde birçok farklı cihaz üzerinde saklanmaktadır. Böylece bu bilgilere erişim imkansız hale gelir. Böylelikle Bütün interneti merkezsiz bir platforma çevirir

Bu merkezsiz sisteme dahil olacak yazılımların üretilebilmesi için Ethereum, Ether kripto para birimini bir yönü ile yakıt olarak kullanılmasını amaçlar.

Bitcoin’e Rakip Olabilir mi?

Ethereum, şuanda Bitcoinden sonra en çok işlem gören ikinci büyük kripto para birimi durumdadır. Değerinin kısa bir süre içerisinde artması ve Bitcoin blockchaininden daha yenilikçi oluşu Ethereum’un Bitcoin için bir rakip olabileceği sorunu akıllara getirmiştir. Fakat, Ethereum’un kurucusu olan Vitalik Buterin bu konuda şunu söylemektedir.

“Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GüMüŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıtı olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.”

Buterin’in de açıklamasından anlaşılacağı üzere Ethereum’un, Bitcoin ile rakip olma gibi bir amacı bulunmamakta, Ethereum kurucu ekibinin tamamını Bitcoin’in ilk çıktığı dönemlerden itibaren blockchain ve Bitcoin geliştiricileri arasında olduklarını da görmekteyiz.

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

•Bitcoin sistemi ile yapabileceğeniz işlemler belli iken, Ethereum sistemi ile çok farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve yeni alt coinler üretebilirsiniz.

• Ethereum sistemi, Bitcoin blockchain sistemine göre daha yenilikçi bir sistemdir.

• Bitcoin madenciliğinde işlemci gücünüze göre kazanç sağlarken, Ethereum madenciliğinde üreticiler arasında denge gözetilmektedir.

• Bitcoin sisteminde bir blokun oluşması 10 dakika sürmektedir. Ethereum sistemin de bir blokun oluşma süresi 15 saniye olduğundan onaylama süresi çok daha kısadır.

Ethereum Madencilği Nasıl Yapılır?


Ethereum sisteminde madencilik aynı Bitcoin mantığı gibidir. Ve süreklilik ve güvenliği için önemli bir faktördür. Ethereum madenciliğinin herkes tarafından yapılabilmesi için sistem gereksinimi Bitcoin madenciliğindeki gibi özel üretim cihazlar ile değil ekran kartı ile yapılmaktadır. Madenci sayısının artması, Ethereum madenciliğinde de günden güne kazancın azalmasına neden olmaktadır.

Ethereum Nasıl üretilir?


Ethereum üretimi Bitcoin üretimine benzese de küçük farklılıklardan dolayı Ethereum üretimi bazı avantajlar sağlamaktadır.

Ethereum üretimi için öncelikle bir Ethereum cüzdanına sahip olmanız gerekmektedir. Gerekli programları yükledikten sonra üretime başlayabilirsiniz. Bireysel olarak üretebileceğiniz gibi bir havuza dahil olarak da üretim yapabilirsiniz. Havuza dahil olmak üretiminizi artıracaktır.

Ethereum üretmek için yüksek işlemcili cihazlara ihtiyacınız bulunmamakta, sadece ekran kartı üzerinden yapılmaktadır.

Ethereum ve Alt Coinlerin İlişkisi

Ethereum sisteminde birçok yeni yazılın yaratılmasına müsait bir ortam olduğunu söylemiştik. Sonradan ortaya çıkan birçok yeni coinin işlem gördüğü sistemdir. Yeni bir coini piyasaya sürmek için ICO adı verilen ilk para tekliflerinin henüz piyasaya sürülmeden önce kitlesel olarak fon topladıkları sistemde, fonlar Ethereum sisteminin para değeri olan Ether ile yapılmaktadır. Bununla birlikte Ethereum sistemi dolaşıma yeni kripto para birimlerinin girmesini sağlayan bir sistem görevi de görmektedir.

Birçok kişi tarafından güvenilmez görülen ICO’larda birçok kez dolandırıcılık vakaları yaşanmıştır.

Ethrereum Nasıl Satın Alınır?

Türkiye’de Türk Lirası ile Ethereum satın almak çok kolay ve hızlı bir işlemdir. Herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan Ethereum satın alabilirsiniz.