Kripto para birimi – anlamı ve tanımı
Kripto para veya kripto olarak isimlendirilen kripto para birimi, dijital veya sanal olarak var olan ve işlemleri güvenli yapabilmek için kriptografi kullanan bir para birimi biçimlerine verilen isimdir. Kripto para birimlerinin bir merkezi emisyon veya düzenleyici bir otoritesi bulunmamaktadır. Bunun yerine işlemleri kaydetmek ve yeni birimler çıkarmak için merkezi bulunmayan bir sistem kullanır.
Kripto para birimi nedir?
Kripto paralar, yapılan işlemleri doğrulamak için arada banka kullanılmayan dijital ödeme sistemine verilen addır. Herhangi bir konumdaki herhangi birisinin ödeme gönderip alabilmesine olanak tanıyan bir eşler arası sistemdir. Kripto ödemeler, gerçek dünyada taşınan veya el değiştiren fiziksel para birimleri yerine, yalnızca bir çevrimiçi veritabınında belirli işlemleri tanımlayan dijital girişler olarak vardır. Kripto para birimi fonlarını aktardığınızda, işlemler bir kayıt defterine kaydedilir. Kripto paralar cüzdanlarda saklanır.
Kripto para birimleri, adını işlemleri doğrulamak için şifreleme kullanmasından alır. Bu da kripto para birimi verilerinin cüzdanlar arasında ve açık kayıt defterlerine saklanması ve iletilmesinde gelişmiş kodlama kullandığı anlamına gelir. Şifrelemenin asıl amacı, güvenliğin ve emniyetin sağlanması.
Dünyadaki ilk kripto para birimi olan Bitcoin 2009 yılında ortaya çıktı. Tüm kripto paralar arasında en tanınmış para birimi olmaya devam ediyor. Kripto para birimlerine olan ilginin büyük bir kısmı kazanç amaçlı yapılan işlemlerden gelir ve spekülatörler zaman zaman havaya uçurur.
Kripto para birimi nasıl çalışır?
Kripto paralar, para sahipleri tarafından güncellenen ve elde tutulan tüm işlemlerin bir kaydı olan blok zinciri adı verilen dağıtılmış bir herkese açık kayıt defteri üzerinde çalışır.
Kripto paralar, coin üreten karışık matematiksel problemleri çözmek için bilgisayar gücünü kullanmayı içeren madencilik adı verilen bir süreçle oluşturulur. Kullanıcılar ayrıca aracı kurumlardan para birimleri satın alabilir, ardından kriptografik cüzdanlar aracılıyla kripto paralarını saklayabilir veya harcayabilirler.
Kripto para birimine sahip olmak, somut bir paraya sahip olmamak demektir. Asıl Sahip olduğunuz, güvenilir bir üçüncü taraf olmadan, bir kaydı veya bir ölçü birimini bir kişiden diğerine taşımanıza izin veren bir anahtardır.
Bitcoin 2009 yılından beri var olmasına karşın, kripto para birimleri ve blok zincir teknolojisi uygulamaları finansal piyasalarda yeni sayılıyor. Gelecekte daha fazla kullanım alanı bulması bekleniyor olsa da tahviller, hisse senetleri ve diğer finansal varlıklar dahil olmak üzere tüm işlemler teknoloji kullanılarak gerçekleştirilebiliyor.
Kripto para örnekleri
Binlerce kripto para birimi bulunsa da en çok bilinen kripto birimlerinden birkaçı:
Bitcoin:
Dünyanın ilk kripto birimi olan Bitcoin ilk olarak 2009 yılında ortaya çıktı. Bugün en çok işlem gören kripto para birimi olmaya devam ediyor. Bu para birimi Satoshi Nakamoto tarafından geliştirildi ve piyasaya sürüldü.
Ethereum:
2015 yılında ortaya çıkan Ethereum, Ether veya Ethereum ismiyle anılan kripto para birimine sahip bir blok zinciri platformudur..
Ripple:
Ripple, 2012 yılında ortaya çıkan dağıtılmış bir kayıt defteri sistemidir. Ripple, yalnızca kripto para birimini değil, farklı türde işlemleri izlemek için de kullanılabilir. Çeşitli banka ve finans kurumlarıyla çalışmıştır.
Bitcoin olmayan bütün kripto para birimlerini ayırt etmek için hepsine “altcoin” denir.
Kripto para birimi nasıl satın alınır
Güvenli bir şekilde nasıl kripto para birimi satın alacağınızı merak ediyorsanız. Bu durumda tipik olarak üç adım vardır. Bunlar:
1. Adım: Bir platform seçme
Önce hangi platformu kullanacağınıza karar vermelisiniz. Genel olarak bir aracı kurum veya özel kripto para borsası arasında seçim yapabilirsiniz.
Aracı kurumlar
Aracı kurumlar, kripto para biriminin yanı sıra hisse senetleri, tahviller ve ETF’ler gibi diğer finansal varlıkları alım satımı sunan çevrimiçi aracı kurumlardır. Bu tür platformlar genellikle daha düşük işlem maliyetleri sunsalar da kripto para konusunda daha az özelliğe sahip olabilirler.
Kripto para borsaları.
Her biri farklı kripto para birimleri, cüzdan depolama imkanları, faiz getiren hesap seçenekleri ve daha pek çok imkan sunan çok sayıda kripto para borsası bulunur. Arasından seçim yapabilirsiniz. Birçok borsa varlık tabanlı olarak ücretler talep eder.
Platformları karşılaştırırken, hangi kripto para birimlerini sunduklarına ve ne tür ücretler aldıkları, güvenlikleri, depolama ve para çekme seçeneklerine dikkat etmelisiniz. Power Trade Finance gibi kurumlarda danışman olmadan kişiye özel sunulmuş yatırımcı paneli ile istediğiniz zaman istediğiniz yerde yatırım yapabilir veya para biriminizi çekebilirsiniz.